Fransa’nın kuzeydoğusunda, Strasbourg’a 80 kilometre mesafede bulunan Sarre-Union şehrinde Yahudilere ait 300’den fazla mezar taşı tahrip edildi. Olayı soruşturan Saverne Savcıcı Philippe Vannier, yaşları 15 ila 17 arasında değişen 5 gencin gözaltına alındığını duyurdu.

Almanya sınırında bulunan Sarre-Union şehrindeki Yahudi mezarlığında 300’den fazla mezar taşı yıkıldı, üzerlerine Nazi sembolü olan gamalı haç çizildiği, mezar taşlarının kırıldığı ifade edildi. Bölge geniş güvenlik önlemi alan polisler vatandaşların geçişine izin vermedi. Daha önce aynı mezarlıkta 6 defa tahribat yapıldığını söyleyen yetkililer, en ağır tahribatın 1988 ve 2001 yılında yaşandığını söylediler. Olay sonrası Fransız devlet yetkililerinden olayı kınayan açıklamalar geldi. Cumhurbaşkanı François Hollande; bu tür olaylara göz yumulamayacağını ve tepkisiz kalınamayacağını belirtti. Yahudi mezarlarının tahrip edilmesi veya yerlerinden sökülmesine tolerans gösterilemeyeceğini belirten Hollande, Yahudilerle uzun zamandır birlikte yaşadıklarını ve onların yanında yer aldığını sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanı François Hollande’in yarın bölgeye giderek kabristanı ziyaret etmesi bekleniyor

BAŞBAKAN MANUEL VALLS’DAN YAHUDİLERE: ÜLKEYİ TERK ETMEYİN

Avrupa’da yaşanan bazı olayları anti-semitik eylemler olarak nitelendiren İsrail Başbakanı Binyamin Netenyahu, Avrupa'da yaşayan Yahudileri, İsrail'e davet etmişti. Charlie Hebdo ve Danimarka’da yaşanan saldırılar sonrası bu davetini yenilemişti. Bunun üzerine Başbakan Manuel Valls Fransa’da yaşayan yaklaşık 500 bin Yahudi vatandaşa “ülkeyi terk etmeyin” çağrısında bulundu.

Manuel Valls, katıldığı bir radyo programında "Fransa da en az Yahudiler kadar yaralı. Ülkeyi terk etmeyin, sevgi ve birlik beraberlik bu saldırılardan daha güçlüdür." ifadelerini kullandı. Son olaylardan itibaren Fransa’da güvenlik önlemlerinin en üst düzeye çıkarıldığı söyledi. İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve ise “Fransa, değerlerine yönelik bu saldırılara müsamaha göstermeyecek.” dedi.

Netanyahu’nın “İsrail’e dönün” çağrısının altında önümüzdeki ay İsrail’de yapılacak seçimlerde prim yapmak olduğu öne sürülüyor.