Fransa'da Charlie Hebdo dergisine yönelik terör eyleminden sonra Müslümanlara yönelik ırkçı saldırılarda yüzde 70 artış yaşandığı belirtildi.

Fransa İslamofobi ile Mücadele Derneği'nden (CCİF) yapılan açıklamada, 2014 yılında ise bir önceki yıla göre İslamofobik saldırılarda yüzde 10 artış yaşandığı vurgulandı. 7 ve 9 Ocak'ta Paris'te gerçekleştirilen terör saldırılarından sonraki bir ayda ise saldırıların yüzde 70 arttığına dikkat çekildi.

CCİF, 7 Ocak ile 7 Şubat arasında 153 saldırı tespit edildiğini duyurdu. Bu saldırılardan 147'sinin mahkemeye taşındığı belirtildi. Sadece 1 ay içerisinde camilere yönelik 33 ırkçı saldırı gerçekleştirildiğini açıklayan dernek, bu sayının 2014'ün tamamındaki saldırılardan daha çok olduğuna dikkat çekti. Şahıslara yönelik de 10 ırkçı saldırının kayıtlara geçtiğini, bir kişinin ise hayatını kaybettiğini duyurdu. Hayatını kaybeden 47 yaşındaki Muhammed El Makouli, 12 Ocak günü eşi ve 6 aylık çocuğunun önünde bıçaklı saldırıya uğramıştı. Irkçı söylemlerle El Makouli'ye saldıran 28 yaşındaki şahsın psikolojik sorunları olduğu iddia edildi. Olayla ilgili soruşturman da devam ettiği belirtildi.

Fransa İslamofobi ile Mücadele Derneği, 2014 yılında ise toplam 764 İslamofobik saldırının kayda geçtiğini aktardı. Saldırılardan 22 tanesinin fiziki, 25'inin ise ibadethanelere yönelik gerçekleştirildiğine değinildi. Ayrıca 2014 yılından Müslümanlara yönelik 586 sözlü saldırı yaşandığına da dikkat çekildi. CCİF'e göre saldırıların yüzde 71,6'sı kamu kuruluşlarında yaşandı. Dernekten yapılan açıklamada, Paris'i kana bulayan terör saldırılarından sonra Müslümanların hedef tahtasına konmasının daha önce yaşananların devamı olduğu vurgulanırken, saldırıların şiddetinin ve sıklığının arttığına dikkat çekildi.

Sadece İçişleri Bakanlığı'nın verilerini dikkate alan Fransa İslamofobiye Karşı Gözlemevi ise 2014 yılında Müslümanlara yönelik 133 saldırının gerçekleştiğini duyurmuştu.

Avrupa'da Müslüman nüfusun en yoğun olarak bulunduğu Fransa'da, resmi rakamlara göre 3,5 milyon Müslüman yaşıyor. Ülkede bulunan cami sayısının ise 3 bin civarında olduğu belirtiliyor.