İkinci sandık deneyimini yaşayan Fransalı Türkler, milletvekili seçimlerine de beklenen ilgiyi göstermedi. Yaklaşık 300 bin yurt dışı seçmenin yaşadığı Fransa’da sandığa gidenlerin oranı yüzde 35 olarak açıklandı.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde randevu sistemi ile büyük tepki toplayan Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Milletvekili seçimlerine de kayıt hataları ile damgasını vurdu. Sandığa giden birçok seçmen kayıtları farklı ülkelerde çıktığı için oy kullanmadı.

7 Haziran Milletvekili seçimleri için yurtdışında kurulan sandıklarda oy verme işlemlerinde son haftaya girilirken katılım oranları beklenenin altında kaldı. Yaklaşık 300 bin Fransalı Türk seçmenin yarısından fazlasının sandığa gitmediği belirtiliyor. Seçime katılan bütün siyasi partilerin sandık temsilcileri katılım oranlarının azlığından şikayet ediyor. Fransa genelinde seçimlere katılım yüzde 35'te kaldı.

Katılım oranlarını değerlendiren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Fransa Birliği Başkanı Hüseyin Çiçek, Paris bölgesinde bulunan 124 bin seçmenin büyük çoğunluğunun oy kullanmadığına dikkat çekerek, “Seçimlerin son haftasında görülen rakamlar çerçevesinde kullanılan oy oranının yüzde 50’yi yakalayacağına inanmıyorum.” dedi.

Katılım oranlarının bekledikleri ölçüde olmadığını ifade eden AK Parti Seçim Koordinasyon Sekreteri İmren Ertuğrul, katılım oranlarının az olmasını toplumun duyarsızlığına bağladığı. Sandık noktalarının uzaklığından dolayı birçok seçmenin sandığa gitmediğini belirten Ertuğrul, “Maddi sıkıntı içerisinde olan Fransa Türk toplumunun uzak mesafelerden gelerek oy kullanması ciddi bir maliyet oluşturuyor. Bu durum oy kullanma oranlarını olumsuz etkiledi.” şeklinde konuştu.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Sandık Saklama ve Taşıma Komisyonu Başkanı Hamit Tek ise katılım oranlarının cumhurbaşkanı seçimlerine kıyasla iyi olsa da beklenen katılım oranlarına ulaşılamadığına vurgu yaptı. Bu seçimlerde siyasi fikirlerin daha öne çıktığını belirten Tek, MHP olarak beklentilerinin yüksek olduğunu ifade etti. Vatandaşların ilgisizliğinde şikayet eden Tek, “Türkiye’nin içinden geçtiği durum ve seçimlerin önemi halen anlaşılabilmiş değil. Konsolosluklara yakın bölgelerden dahi gelmek istemeyen vatandaşlarımız mevcut.” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) sandık sorumlularından Şevket Durmuş, katılım oranlarının istenilen oranda olmadığını kendilerinin yaptığı çalışmalarda yüzde 80 oranında bir katılım beklediklerini ifade etti. Katılım oranlarının az olmasının nedenlerine değinen Durmuş, “ Sandık sayısı çok az. Yalnız altı noktada sandık kurulması sebebiyle 300 kilometre mesafeden insanların gelip oy kullanması çok zor bir olay. Bu etkiliyor. Fakat buna rağmen sanıyorum diğer partilere kıyasla en çok katılımı sağlayan partiyiz.” ifadelerini kullandı. Altı sandık noktasında kurulan sandık sayısının talepleri karşılamadığına dikkat çeken Durmuş, “İnsanlar duyarlı fakat koşullar zor. Seçimin organizasyonunda bir sıkıntı var.” dedi.

YSK BU SEÇİMLERE DE KAYIT HATALARI İLE DAMGASINI VURDU

Cumhurbaşkanı seçimlerinde randevu sistemi nedeni ile büyük tepki çeken Yüksek Seçim Kurulu (YSK) milletvekili seçimlerine de yaptığı kayıt hataları ile damgasını vurmuş durumda. Siyasi parti temsilcilerin büyük eleştirilerine hedef olan YSK, yurtdışı seçmen kayıtlarında yaptı hatalar nedeni ile tepki topluyor. Sandıklarda sık sık kayıt hatası ile karşılaştıklarını belirten AK Parti temsilcisi İmren Ertuğrul, Lyon’da ve diğer sandık bölgelerinde birçok seçmenin kayıtlarının Paris’te görünüyor olmasının büyük olumsuzluklara neden olduğunu kaydetti.

Seçim süresince çeşitli eksiklerin yaşandığına dikkat çeken MHP Sandık Saklama ve Taşıma Komisyonu Başkanı Hamit Tek, YSK’nın kayıt sisteminde yaşanan hataların büyük tepkilere yol açtığını belirtti. Tek, "YSK’nın bu hataları kendi seçmenimize dahi anlatmakta zorlanıyoruz. Paris'te yaşayan birnin Amsterdam’da kayıtlı gözükmesi ve bunun gibi örneklerin sık sık yaşanıyor olması seçime gölge düşüren hatalar arasında yer alıyor." ifadelerini kullandı.

HDP sandık temsilcilerinden Şevket Durmuş, YSK’nın kayıt hatalarının yüzde 10’a tekabül ettiğini söyleyerek tepki gösterdi. Paris Başkonsolosluğu’nda bulunan bir sandıktan örnek veren Durmuş, “Mesela 550 oy kullanılan bir sandıkta 52 seçmen kayıt hatası nedeni ile oyunu kullanamadı. Mesela bizim kaydettirdiğimiz seçmenlerimiz var. Bunlar Macaristan’da, Almanya’da, Belçika’da ve başka yerlerde çıkıyor. Konuyu yetkilere bildiriyoruz.” şeklinde konuştu.