Facebook sayfasında teröre destek veren açıklama yaptığı iddiasıyla gözaltına alınan ünlü Fransız komedyen Dieudonne M'bala, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Paris Savcılığı’nda sorgulanan ünlü komedyenin 4 Şubat’ta hakim karşısına çıkacağı açıklandı. Fransız medyasında yer alan haberde, gözaltı süresi dolan ünlü komedyenin ‘terörü övmek’ suçundan yargılanacağı kaydedildi.

Dieudonne M'bala, Pazar akşamı Facebook sayfasında, "Ben bu akşam kendimi Charlie Coulibaly gibi hissediyorum" ifadelerine yer vermişti. Ünlü komedyenin Charlie Hebdo saldırısına tepki için kullanılnan slogan Je suis Charlie (Ben Charlie’yim) ile Musevi marketine saldırıp 4 kişiyi öldüren Amedy Coulibaly’nin soyadını birlikte kullanması Fransa’da büyük tepki çekmişti. Daha sonra mesajı sayfasından kaldıran Dieudonne hakkında Pazartesi günü savcılık soruşturma başlatmıştı.

Dün sabah saatlerinde polisler ünlü komedyeni evinde gözaltına aldı. Dieuronne’nin gözaltına alınmasına tepki gösteren avukatı Me David de Stefano ise, ‘’Biz düşünce özgürlüğünün bulunduğu bir ülkede miyiz? Hükümet bu gözaltıyla bunu ispatladı’’ ifadelerini kullandı. Daha önce, Dieudonne’nin sözlerini ‘sefillik’ olarak yorumlayan ve yargının bu konuda görevini yapacağını kaydeden Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve ise gözaltıyla ilgili yorum yapmadı.

Ünlü komedyen suçlu bulunması halinde 7 yıl hapis ve 100 bin Euro’ya kadar da para cezasına çarptırılabilecek.

48 yaşındaki komedyen Dieudonne M’Bala, Yahudi düşmanlığı suçlamasıyla daha önce birçok kez mahkum olmuşdu. Son olarak geçen yıl yaptığı bir şovda Yahudi karşıtı söylemler kullandığı gerekçesiyle 65 bin Euro para cezasına çarptırıldı. Ünlü komedyenin ülke genelindeki gösterileri de yasaklandı. Bu arada Charlie Hebdo saldırısının gerçekleştiği 7 Ocak’tan itibaren 54 kişinin 'nefret söylemi, anti-Semitizm ve terörizmi övmek' suçlamalarıyla gözaltına alındığı açıklandı.