Fransa’da Müslüman karşıtı eylemler her geçen gün artıyor. Son iki hafta içerisinde ülke genelinde 116 saldırıya maruz kalan Müslümanlar tedirgin. İslam karşıtı saldırıların ardından İslamofobiye Karşı Gözlemevi Başkanı Abdullah Zekri, Müslümanların korunması noktasında daha etkin tedbirler alınmasını isterken, Paris Başkonsolosluğu da Türk derneklerini saldırılara karşı uyardı.

Zekri, yaptığı yazılı açıklamada resmi kayıtlara geçen saldırı olaylarını gözler önüne sererek, Charlie Hebdo saldırısının ardından Müslümanlara ait 28 ibadet yerinin saldırıya uğradığını ve Müslümanlara yönelik 88 tehdit ve gözdağı eylemi yapıldığını bildirdi.

İslamofobiye Karşı Gözlemevi Başkanı, İslamofobik saldırılarda geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 110 artış yaşandığını kaydetti. Müslümanlara yönelik saldırıların "kabul edilemez" boyutlara ulaştığını dile getiren Zekri, "Yetkililerden artık söylem değil, Müslümanların korunması için daha etkili tedbirler almasını bekliyoruz.’’ ifadelerini kullandı.

Beş milyona yakın Müslümanın yaşadığı Fransa, Avrupa’da en fazla Müslüman nüfusun yaşadığı ülkeler arasında ilk sırada yer alıyor.

PARİS BAŞKONSOLOSLUĞU TÜRK DERNEKLERİNİ SALDIRILARA KARŞI UYARDI

Paris Başkonsolosluğu “Charlie Hebdo” dergisine gerçekleştirilen silahlı saldırının ardından, Fransa genelinde Müslümanlara yönelik sözlü ve fiili saldırıların artığına dikkat çekerek, Türk derneklerini uyardı. Dernek başkanlıklarına gönderilen yazılı mesajda “Provokasyon ve saldırılara karşı müteyakkız olmanızı rica ediyor ve herhangi bir tehdit almanız ve derneğinizin, işyerlerinizin ve çevrenizde yaşayan vatandaşlarımızın saldırıya maruz kaldığı anda, öncelikle bölgenizde faaliyet gösteren dernekleri aramanızı ve Fransız güvenlik makamları ile irtibata geçmenizi öneriyoruz.” ifadelerine yer verildi.

Başkonsolosluk mesajında, dernek büroları ve camilerin güvenliğinin sağlanması amacı ile dernek yöneticilerinin Fransız makamlarına yazılı olarak başvurmaları ve güvenlik taleplerinin resmi kayıtlara geçilmesinin önemli olduğu hatırlatılıyor.

Mesajda, tehdit ya da saldırıya uğrayan vatandaşların güvenlik makamlarına başvurmalarının ardından bağlı bulundukları konsoloslukları bilgilendirmeleri isteniyor.