Fransız fotoğraf sanatçısı Roberto Battistini’nin, 1943 Korsika - Özgürlük Savaşçıları adlı sergisi, Fas’ın başkenti Rabat’ta açıldı.

Fas Kralı 6. Mohammed’in himayesinde düzenlenen sergi, Fas Kültür Bakanlığı ile Kurtuluş Ordusu Eski Üyeleri ve Eski Direnişçiler Yüksek Komiserliği işbirliğinde düzenleniyor.

Açılışa; Fas Kraliyet Tarihçisi ve Kraliyet Sarayı Sözcüsü Abdelhak LAMRINI, Fas Kültür Bakanı Mohamed Amine SBIHI, Kurtuluş Ordusu eski üyeleri ve Eski Direnişçiler Yüksek Komiseri El Mostafa EL KTIRI, Fransa Büyükelçisi Jean François Girault ve diğer yetkililerle birçok davetli katıldı.

El Mostafa EL KTIRI’e göre Faslı askerler, özellikle ikinci dünya savaşı sırasında Korsika, Tunus, İtalya, Fransa, Almanya ve Çinhindi ( Fransız-Vietnam Savaşı) gibi birçok cephede savaştı ve hayatını kaybetti. Güney Fransa’daki 10 bin kadar Faslı asker, Marsilya’nın kurtuluşunda, Alpler’de ve Vosges dağlarında savaştı

Fransa'nın Fas Büyükelçisi'nin de katıldığı sergide Fransa adına değişik cephelerde savaşan ve sergiye konu olan beş Faslı gazi de hazır bulundu. Gazilerin hepsi Fransa’nın en tanınmış nişanlarından olan “Légion d’honneur” e sahip.

Fotoğraf sanatçısı Battistini, açılışa katılan davetlilere fotoğraflar hakkında bilgi verdi.

Sergide Sultan Sidi Mohammed Ben Youssef’in (Fas’ın ilk Kralı 5. Mohammed) Fas halkına Fransa’nın yanında olma çağrısı yaptığı, o dönemde Fas’ın bütün camilerinde okunan mektup örneği de bulunuyor. Ayrıca Sultan’ın çağrısının ardından atılan o dönemin gazete maşetleri de sergide yer alıyor.

Sergi, 30 Ekim 2015'e kadar Fas Krallığı Milli Kütüphanesi’nde halka açık olacak.