Fransız aşırı sağ parti Milli Cephe'nin (FN) Avrupa Parlamentosu'ndaki (AP) milletvekilleri için görevlendirilen asistanları partinin başka işleri için kullandığı ortaya açıktı.

Le Monde gazetesinin haberine göre FN, AP'deki 24 milletvekili için görevlendirilen 20 asistanı, partinin diğer birimlerinde görevlendirdi. Asıl görev yeri olan Strasbourg'da bulunmayan asistanların AP'den maaşlarını almaya ise devam ettikleri iddia edildi.

Avrupa Parlamentosu'nda görevli 20 milletvekili asistanının bazılarının parti lideri Marine Le Pen'in en yakınında görevlendirildiği belirtildi. 5 asistanın FN'in Onursal Başkanı Jean Marie Le Pen'in bürosunda çalıştığı, bazı asistanların ise yine partinin Nanterre'deki genel merkezinde çalıştığı kaydedildi. Ortaya çıkan skandalın AP'ye zararının ise 7,5 milyon Euro olduğu belirtiliyor.

Skandalın medyada yer almasının ardından Avrupa Parlamentosu da harekete geçti. AP Başkanı Martin Schulz, Avrupa Yolsuzlukla Mücadele Ofisi'ne (OLAF) skandalı inceleme talimatı verdi. Ayrıca Fransa Adalet Bakanı Christiane Taubira'nın da bilgilendirildiği belirtildi. Konuyla ilgili Fransız mali savcılığının da soruşturma başlatabileceği belirtiliyor.

Martin Schulz'un takındığı tavır FN de ise tepkiyle karşılandı. Milli Cephe Partisi Vaucluse Milletvekili Marion Marechal-Le Pen, Schulz'un Fransa'da 22 Mart'da yapılacak kanton seçimlerinin hemen öncesinde takındığı tutumun siyasi olduğunu öne sürdü. Martin Schulz'u AP seçimleri öncesi FN'e karşı lobi faaliyeti yürütmekle eleştirdi.

Parti lideri Marine Le Pen'in yeğeni olan Marion Marechal-Le Pen, AP Başkanı Schulz'un, Fransız elitleri FN'ye karşı seferber olmaya çağıran Fransa Başbakanı Manuel Valls ile aynı tavrı takındığını söyledi.

2013 yılında da FN lideri Marine Le Pen'in ismi yine AP'nin ödediği maaş ile gündeme gelmişti. O dönem, Marine Le Pen'in Avrupa Parlamentosu'ndaki milletvekilliği görevi için eşi Louis Alliot'u asistan olarak aldığı ortaya çıkmış ve bu tasarrufu tepkiyle karşılanmıştı.