İpek-Koza grubuna yönelik kayyum kararı ve bu sabah polisin şiddet kullanarak kanala girme girişimleri dünyadan tepki çekmeye devam ediyor. Fransa’nın iki önemli gazetesi Le Monde ve Le Figaro da olayı 'son dakika' olarak okuyucularına duyurdu.

Fransa’nın en önemli iki gazetesi Le Monde ve Le Figaro İpek Koza grubunun Mecidiyeköy’deki binasına polis zoruyla ve şiddetiyle girme girişimlerini okuyucularına “Flash” olarak paylaştı. "Canlı yayında iki televizyon kanalı kontrol altına alıyor" başlığı ile duyurulan haberde Bugün TV ve KanalTürk’e yönelik el koyma işlemenin seçmelerin arifesinde olmasının vesayet tartışmalarına yol açtığına dikkat çekti. Le Monde haberin içinde okuyucularına Nedim Gürsel’in “Despot Erdoğan ve Türk basını” yazısını okumayı tavsiye etti.

POLİS BİBER GAZI VE TAZYİKLİ SU KULLANDI

Le Monde, polisin, kameralar önünde kapıyı kırarak binaya girdiğini, biber gazı ve tazyikli su kullandığını yazdı. Aynı zamanda polisin kanalın editörlerinden birini de gözaltına alındığını duyurdu. Tayyip Erdoğan’ın eski müttefiki olarak bahsettiği Fethullah Gülen’in “17-25 Aralık Yolsuzluk skandallarından” sonra bir numaralı düşman ilan edildiğini yazan gazete, 1 Kasım seçimi öncesi basın özgürlüğüne karşı yapılan bu müdahalenin muhalif partiler tarafından kınandığını aktardı.

LE FİGARO, POLİSİN ZORLA İÇERİ GİRME GÖRÜNTÜLERİNİ YAYINLADI

Fransa'nın iki büyük gazetesinden birisi olan Le Figaro sabah erken saatlerde, Koza-İpek grubuna yönelik polis müdahalelerini okuyucularına duyurdu. "Polis iki kanalı kontrol altına aldı" başlığı altında, Bugün Tv’ye polisin zorla girme görüntülerini paylaştı.

RFI: BİNA İŞGAL EDİLDİ. İKTİDARA YAKIN YÖNETİCİLER ATANDI

Fransız RFI radyosu internet yayınında, polisin zor kullanarak binaya girmeye çalıştığını, dışarıda bekleyen kalabalığa karşı sert müdahalelerde bulunduğunu ve kameraların yayınını kesmeye çalıştığını yazdı. Polisin biber gazi ve tazyikli su kullandığını ve binayı işgal ettiğini belirten RFI, muhalefet milletvekillerinin ve kanal yöneticilerinin baskına “yasa dışı işgal” dediklerini aktardı. RFI, bir kanal yöneticisinin, kayyum kararının olabileceğini fakat polis zoruyla hem de seçime birkaç gün kala baskın yapılıp, yönetime AK Parti'te yakın isimlerin atanmasının hukukta yerinin olmadığı sözlerini okuyucu ve dinleyicileri ile paylaştı.