Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun dün açıkladığı geçici hükümette HDP’li bakanların da yer almasını Fransız medyası, ‘Türkiye’de Kürt yanlısı parti ilk kez hükümette’ cümleleriyle duyurdu.

Fransız Le Figaro gazete Türkiye’yi seçime kadar götürecek geçici hükümette HDP’den iki milletvekilinin de bulunduğunu yazdı. Gazete, PKK ile çatışmaların yeniden başladığı bir Türkiye’de, Kürt yanlısı HDP’nin iki parlamenterinin hükümette yer almasını, ‘yeni ve hassas’ bir durum ifadeleriyle aktardı. Fransız gazete, Recep Tayyip Erdogan ve Ahmet Davutoğlu’nun HDP’yi PKK’nin yasadışı siyasi kolu olarak suçladıklarını hatırlattı.

Le Monde gazetesi de ‘’İlk kez kürt yanlısı bir pati hükümette’’ başlığını kullandığı haberinde, başarısızlıkla sonuçlanan koalisyon görüşmeleri sonrası geçici hükümetin kurulduğunu aktardı. Türkiye tarihinde ilk kez Kürt yanlısı bir partinin iki vekilinin hükümette yer aldığını belirtti. Gazete, Ali Haydar Konca’nın Avrupa Birliği Bakanı, Müslüm Doğan’ın ise Kalkınmadan sorumlu bakan olarak atandığını yazdı.

Le Point’in internet sitesinde yer alan haberde ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzaladığı geçici hükümette ilk kez Kürt yanlısı iki vekilin de yer aldığı kaydedildi. Geçici hükümetin Kasım ayında gerçekleştirilecek seçimlere kadar iktidarda kalacağı kaydedildi.