Uluslararası Fransız Mimarlar Konseyi (CİAF), Türkiye Mimarlar Odası’na destek mektubu yazdı. CİAF Başkanı Philippe Klein tarafından kaleme alınan destek mektubunun Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce ve Türkiye'nin Paris Büyükelçiliği'ne gönderildiği ifade edildi.

Mektupta," Fransız kanunlarında ‘mimarlık’ bir kamu hizmeti olarak görülür. Mimarlar odalarının özerkliği kamu yararı, demokrasi ve insan haklarının önemli ayaklarından biridir. Mimar odalarının misyonlarını bağımsız ve özgürce sürdürmeleri toplumlar için hayati önemdedir. Türkiye Mimarlar Odası’nın Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA), Avrupa Mimarlar Konseyi (ACE), Akdeniz Mimarlar Birliği (UMAR) gibi uluslararası ve bölgesel alanlardaki katkısı yadsınamaz. Bu mimari odalarını Türkiye’nin katkılarından ayrı düşünemiyoruz. Türkiye Mimarlar Odası’nın misyonuna devam edeceği yönündeki umudumuzu koruyoruz” denildi.

Mektupla ilgili Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) konuşan Klein, Türk hükümetin özellikle son zamanlarda Avrupa’da saygın bir yeri olan Türkiye Mimarlar Odası üzerindeki müdahaleci ve baskıcı tavrından dolayı kaygılı olduklarını söyledi. Türkiye Mimarlar Odası’nın demokratik ülkelerde olduğu gibi misyonunu yerine getirebilmesinin çok önemli olduğunu kaydeden Klein, “Umuyoruz ki Türkiye Mimarlar Odası en kısa zamanda misyonunu sürdürebilmek için ihtiyaç duyduğu uygun bir ortama, imkan ve şartlara kavuşur”şeklinde konuştu.

Le Conseil pour l’international des architectes français (CİAF) aynı zamanda Uluslararası Mimarlar Birliği’nin de en önemli çalışma ortaklarından biri olarak tanınıyor. 131 ülkede bulunan yaklaşık 1 milyon üç yüz bin mimarın dahil olduğu birlik, mimarların en üst düzeyde temsil edildiği bir kurum olma özelliği ile öne çıkıyor.