Freedom House (Özgürlük Evi) Başkanı Mark Lagon, Türkiye'de yargı ve basın özgürlüğü konusunda ciddi problemlerin yaşandığını belirterek, ABD yönetiminin Türkiye ile güvenlik alanındaki ilişkileri nedeniyle bu problemleri görmezden gelmemesi gerektiğini dile getirdi.

Mark Lagon, "Basın Özgürlüğü 2015" raporunu Cihan Haber Ajansı'na değerlendirdi. Türkiye'nin 2014 raporunda olduğu gibi 2015 raporunda da basının 'özgür olmadığı' ülkeler arasında yer almasına dikkat çeken Lagon, "Türkiye'deki basın özgürlüğü durumuna ilişkin Freedom House olarak çok kaygı duyuyoruz." dedi.

Lagon, Türkiye'deki özgürlük sorununun sadece basın ile sınırlı olmadığını dile getirdi. "Kanunların kısıtlandırılması, 'Erdoğan hükümeti' tarafından muhaliflere siyasi yoldan gözdağı verilmesi ile hükümetle ilişkili şirketlerin medya sahipliğine yoğunlaşması" gibi meselelerin göze çarptığını kaydetti.

YARGI KARARININ UYGULANMAMASI SADECE BİR ÖRNEK

Freedom House Başkanı, yakın zamanda Hidayet Karaca ve diğer polis yetkilileri hakkında 32. Asliye Ceza Mahkemesi'nin serbest bırakılmaları yönünde karar vermesine rağmen kararın uygulanmaması konusuna da değindi.

Söz konusu gelişmenin Türkiye'de basın özgürlüğü dışında daha kapsamlı meselelere bir örnek olduğunu ifade etti. Sadece basın özgürlüğünün değil yargı ve savcıların bağımsızlığının da Türkiye hakkında kaygı duydukları meselelerden biri olduğunu söyledi. Ülkede insan hakları ve basın özgürlüğünün bir manada ezildiğini dile getiren Lagon, şiddet ve gözdağı vermenin yönetimin bir parçası haline geldiğini belirtti.

Lagon, "Sadece otokratik ülkeler değil demokratik ülkeler de dünya genelinde giderek artan şekilde muhaliflerini ötekileştirmeye çalışıyor. Ya da temel özgürlükler ve basın özgürlüğünü talep eden kişileri durdurmayı deniyor." ifadelerini kullandı.

ABD TEMEL ÖZGÜRLÜK MESELELERİNİ ARKA PLANA ATMAMALI

Lagon, ABD'nin temel özgürlük meselelerini Türkiye ile özellike Suriye ve Irak ile ilgili yürütülen güvenlik ilişkileri nedeniyle arka plana atmaması gerektiğinin altını çizdi.

NATO üyesi Türkiye'nin basın özgürlüğü konusunda açık bir gerileme yaşadığını kaydeden Freedom House Başkanı, "Bu görmezden gelinmemeli. Batılı kuruluşların temel amacı ortak güvenlik politikalarını takip etmenin yanında hükümetlerin temel özgürlükleri korumasıdır." şeklinde konuştu.