Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), Moskova’da terör saldırısı planlayan zanlıların bazılarının terör örgütü IŞİD’in Suriye kampında eğitim aldığını açıkladı.

FSB’den yapılan açıklamaya göre, Moskova terör saldırı hazırlığı ile ilgili yakalanan şahısların bazılarının IŞİD kamplarında eğitim aldığının tespit edildiği kaydedildi.

Açıklamada, “Moskova’da ortaya çıkarılan adrese sürekli uğrayan 6-11 kişiden bazıları Suriye topraklarında IŞİD kamplarında terör eğitimi aldı.” bilgisi verildi.

FSB’den yapılan açıklamaya göre, tutuklular arasındaki iki zanlı polise verdikleri ifadelerinde, Moskova’daki bir toplu taşıma aracında terör saldırısı düzenlemeyi planladıklarını itiraf etti. Zanlıların, Moskova’da terör eylemi organize etmek ve gerçekleştirmek için para desteği ile el yapımı patlayıcı düzenek yardımı aldıkları da kaydedildi.

Dün gece Moskova’da terör saldırısı hazırlığı yapan aralarında Suriyelilerin de bulunduğu 10 kişi göz altına alınmıştı. Interfax ajansının güvenlik kaynaklarından edindiği bilgiye göre eylemcilerin üzerinde 5 kilogram TNT ele geçirildi. Ajans bunun Ankara’da meydana gelen saldırıda kullanılanla aynı özellikler taşıdığını belirtmişti.

Kaynak açıklamasında, “Göz altına alınan 10 kişiden en az 3’ü Suriye uyruklu. 5 kilogram TNT patlayıcısı ele geçirildi. Patlayıcının yapısı Ankara saldırısında kullanılanla benzer özellikler taşıyor.” bilgisini vermişti. Kaynak, “Ankara’daki olay intihar saldırısı idi. Moskova’da ise cep telefonu şeklinde bombayı patlatmayı planlıyorlardı.” dedi.

Life News ajansına göre teröristler Moskova’nın uluslararası havalimanlarının birinde veya insanların kalabalık oldukları yerlerde terör saldırısını yapmayı planlıyordu.

Rusya Ulusal Terörle Mücadele Komitesi (NAC) dün akşam saatlerinde yaptığı açıklamada Moskova’nın Batısında Strelbişenski sokağında bir evde operasyon yapıldığı ve ev yapımı bomba ile birlikte 3 kişinin göz altına alındığını açıklamıştı.