İngiliz Financial Times gazetesi, Avrupa Birliği’nin (AB) Türkiye için hazırladığı ilerleme raporunu 1 Kasım’da düzenlenecek genel seçim sonrasına erteleyeceğini yazdı.

İngiltere’nin önde gelen gazetelerinden FT, AB’nin Türkiye’deki ifade özgürlüğüne dair sert eleştiriler içeren ilerleme raporunu, göçmen krizi konusunda destek alabilmek için 1 Kasım’da düzenlenecek genel seçimden sonra yayınlayacağını yazdı. Gazete, raporun ertelenmesinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın lehine göründüğünü belirterek, "Erdoğan'ın otoriter yaklaşımları göçmen krizi patlak verinceye kadar AB için önemli bir kaygıydı." ifadelerine yer verdi.

Haberde, göçmen krizinin çözüme ulaşması için Türkiye’nin desteğine ihtiyaç duyan AB’nin, ‘Suriyeli sığınmacıların ülkede barındırılması için 3 milyar Euro mali destek, üyelik müzakerelerine hız verilmesi ve Türk vatandaşlarına vize uygulamasının kaldırılması için çalışmalar yapılması’ konularında taviz vermeye hazır olduğu belirtildi. Ancak haberde, Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu'nun uzlaşmaya henüz varılmadığına dair yaptığı açıklamalar da hatırlatıldı.

Gazete, AB’nin Ankara’ya vaat ettiği bir diğer konunun ise Türkiye hakkında hazırlanan olumsuz ve sert eleştiriler içeren ilerleme raporunun ertelenmesi yönünde teminat verdiği öne sürüldü.

FT’ye bilgi veren bir diplomatın ifadelerine yer verilen haberde, ilerleme raporunun Avrupa Komisyonu'ndaki onay sürecinin hâlâ başlatılmadığı ve bu sürecin zaman alacağı vurgulandı. Bu arada gazete, AB ilerleme raporunun ertelenmesinden memnun olmayan bir kesimin de bulunduğunu da ifade etti.

“RAPOR SULTAN’IN BUYRUĞUYLA ERTELENDİ”

Gazeteye konuşan bir AB büyükelçisinin "Rapor Sultan'ın buyruğuyla ertelendi. Hiç sağlıklı bir durum değil." yorumu aktarıldı. Haberde, gelecek hafta raporun yayınlanma ihtimalinin çok düşük olduğu ancak son kararın Komisyon Başkanı Jean-Claude Juncker'e ait olacağı belirtildi. Gazete, Komisyon Başkanlığı sözcüsüne göre Juncker'in raporu basın ilgisini en yüksek düzeyde çekebileceği bir dönemde yayınlamayı tercih edeceğini açıkladığını yazdı.

"MERKEL, SARAYDA POZ VERMEK İSTEMEDİ"

Öte yandan haberde, Almanya Başbakanı Merkel'in Türkiye ziyaretine de değinildi. Gazete, yapılacak ziyaretin Avrupa'nın Türkiye'yle işbirliği yapma isteğini ortaya koyacağını ancak Merkel’in Ankara yerine İstanbul’u tercih ettiği aktarıldı. Söz konusu tercihin en büyük neden olarak Merkel’in, 1100 odalı Cumhurbaşkanlığı sarayı önünde Erdoğan'la birlikte poz vermek istememesinden kaynaklandığı belirtildi.