İngiltere’nin saygın gazetelerinden Financial Times, bugünkü yorum sayfasında Türkiye’deki son siyasi atmosfer ve gelecek seçimleri değerlendiren bir yazı yayınladı.

Gazetenin uluslararası ilişkiler editörü David Gardner imzası taşıyan yazıda “Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ihtirasına esir düştüğü” yorumu yapıldı. Haziran’da yapılan seçimin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye’yi tekrar seçime sürüklediği vurgulandı.

Gardner yazısında, “Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçildikten sonra parlamento, kabine ve yargı gibi kurumları gasp ettiği, içindeki dizginlenemez iktidar sevdası yüzünden anayasayı değiştirmek amacıyla AKP’nin salt çoğunluğa erişmesini amaçladığı açık” ifadelerini kullandı.

Erdoğan’ın seçim sonuçlarının hemen ardından erken seçime karar verdiği belirtilen makalede fiili olarak iktidarın Cumhurbaşkanı'nda olduğuna işaret edildi. Yazıda, “Erdoğan bu ayın başında iktidarın, hâlihazırda Türkiye'nin parlamenter sisteminden kendi başkanlığına geçtiğini söyledi: 'Artık ülkede sembolik değil, fiili gücü olan bir cumhurbaşkanı var.'” ifadelerine yer verildi

KOALİSYON GÖRÜŞMELERİNİN ŞANSI YOKTU

İngiliz yazar, seçimden sonra AK Parti ve diğer partiler arasında başlayan koalisyon görüşmelerinin hiçbir zaman şansı olmadığını belirtti.

Yazar, Ankara’nın son döneme kadar Suriye sınırında gönüllü ve savaşçılar için bir cihatçı boru hattı tedarik ettiğini, Suruç saldırısından sonra IŞİD'e yönelik bir kere, PKK'ya yönelik bir çok hava saldırısı gerçekleştirdiğini; Suriye'nin kuzeyindeki yeni Kürt oluşumunun Türkiye'nin güneydoğusunda da bir Kürt özerkliği yaygarasını ateşleyeceği korkusuna neden olduğunu sıraladı. PKK’ya düzenlenen saldırıların daha çok seçimlerle ilgili, milliyetçi oyların kazanılması için gizli bir davet olduğunu öne sürdü.

ERDOĞAN’IN TAKTİKLERİ İŞE YARAMIYOR

Gelecek seçimde Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) yüzde 10 barajını geçemediği takdirde oyların hemen hemen tamamının AK Parti’ye geçeceğini yazan İngiliz yazar, AK Parti'nin siyasi nezaketten uzakta olduğunu, kamuoyu araştırmalarının Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın taktiklerinin işe yaramadığını gösterdiğini ve Türkiye'nin bağışıklık sisteminin alarm verdiğini belirtti.

David Gardner, Türkiye’nin IŞİD’le mücadele etmesinin, yeniden Kürtlerle çatışmaya girmesinin ve ekonomik anlamda kan kaybetmesinin tek sorumlusu olarak Recep Tayyip Erdoğan'ı gösterdi.