İngiliz Financial Times (FT) gazetesi, Pazar günü Türkiye’de yapılacak genel seçimi inceleyen bir analiz yazısı yayımladı. Daniel Dombey’in kaleme aldığı yazıda, seçim sonucunun belirsiz olduğu ve bu seçimin neden kritik olduğuna dair gerekçeler sıralandı.

Yazıda, seçim sisteminden ötürü iki ihtimalin söz konusu olduğu vurgulanıyor. Küçük bir oran farkıyla koalisyon hükümeti kurulabileceği ya da 13 yıldır iktidarda olan AK Parti’nin, çoğunluğu sağlayarak anayasanın değiştirilmesi için referanduma gidebileceği belirtiliyor. Bu durumun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın planladığı başkanlık sistemine ulaşabileceği anlamına geleceği ifade ediliyor. Haberde, muhalefetin ise böyle bir ihtimali ‘diktatörlük’ olarak değerlendirdiği söyleniyor.

AK PARTİ ENDİŞELİ

İhtimaller dahilinde AK Parti’nin eskisi kadar başarılı olmadığına işaret eden gazete, kamuoyu yoklamalarına göre, 2011’deki milletvekili genel seçimine kıyasla, partinin oy kaybettiğine dikkat çekiyor. Geçmiş seçim kampanyalarında, Türkiye ekonomisini düzelttiğine dair bir yol haritası çizerek avantaj sağlayan AK Parti’nin, yavaşlayan ekonominin bunun temel nedenlerinden biri olduğu belirtiliyor.

Yazıda, anayasal düzenlemelere göre, cumhurbaşkanının seçim sürecinde tarafsız olması gerektiğine rağmen Erdoğan’ın oy kaybı endişesiyle, günde art arda 3 farklı seçim mitingine katıldığı hatırlatılıyor.

Öte yandan, haberde bu süreç içerisinde Erdoğan’ın, MİT TIR'larında Suriye’ye silah taşındığını ortaya çıkaran Cumhuriyet gazetesi ve bir çok medya kuruluşuna da çattığı vurgulanıyor.

BAŞKANLIK SİSTEMİ, ERDOĞAN’I EN GÜÇLÜ İSİM YAPAR

Haberde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlık sisteminde neden ısrarcı olduğu açıklanıyor. Financial Times’a göre, Erdoğan Türkiye tarihindeki en güçlü lider olmak istiyor. Var olan anayasanın cumhurbaşkanına birçok yetki tanıdığının altı çizilen haberde, başkanlık sisteminin gelme ihtimaline ilişkin, Erdoğan’ın meclisi bir kenara atabileceği, sıkıyönetim ilan edebileceği ve bu kararlarla ilgili hiçbir mahkeme tarafından yargılanamayacağı belirtiliyor.

SEÇİM BIÇAK SIRTINDA

Pazar günü Türkiye’de gerçekleşecek milletvekili genel seçiminin bıçak sırtında olduğu belirtilen haberde, dört büyük siyasi partinin öne çıktığı yer alıyor. Gazete, Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) yüzde 10 barajına takılıp takılmamasına göre seçim sonucunun şekilleneceği anlatılıyor.

Öte yandan, başkanlık sistemi tartışmaları nedeniyle AK Parti içinde şimdiye kadar görülmemiş bir bölünme yaşandığı aktarılıyor. Gazete haberi, parti üyelerinin birçoğunun başkanlık sistemi için henüz ikna edilemediğine dikkat çekerek noktalıyor.