İngiliz Financial Times gazetesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyp Erdoğan yönetimindeki Türkiye’nin Batı ile bağlarının koptuğunu yazdı. Financial Times, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tavrını “değişken, otoriter ve hesaplı” olarak nitelendirdi.

Haberde, Türkiye’de birçok kişi için Recep Tayyip Erdoğan’ın seçimle onaylanmış yönetiminde giderek daha da gerçek üstü, NATO ve AB müttefikleri için de giderek daha güvenilmez bir ortak olduğu tespiti yapıldı.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre, yazıda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gelecek genel seçimleri kazanarak üst üste 10'uncu kez sandıktan galip çıkmaya odaklandığı belirtiliyor. Ancak gazete, diğer her şeyi gölgede bırakan bu hedefin zaman zaman hem rahatsız edici hem de tuhaf bazı tabloların ortaya çıkmasına neden olabildiğine değindi.

İngiliz gazetesi, bu bağlamda hükümetin, Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) geçen yıl Suriye'deki isyancılara silah gönderdiğini kanıtladığı iddia edilen belgeler hakkındaki haberlere mahkeme kararı ile yayın yasağı getirdiğini hatırlattı ve iddiayla ilgili, silahlardan bazılarının El Kaide ile bağlantılı Nusra Cephesi'nin eline geçmiş olabileceği belirtildi.

‘BAŞARISIZ DIŞ POLİTİKA SÜRÜYOR’

Financial Times, ABD ve Avrupalı güçlerin Beşar Esad rejimini devirmek için büyük oranda Körfez ülkelerini ve Türkiye'yi kullandıklarını, şimdi ise bunun geri tepebileceği ifadeleri kullanıldı.

Öte yandan, yazıda, Türkiye’nin IŞİD’e karşı sağlam bir politika benimseyemediğini, üslerini koalisyonun savaş uçaklarına kullandırmamasını örnek göstererek, “Sayın Erdoğan, IŞİD'in Türkiye'ye misillemede bulunmasından kaçınmak istiyor. Ona göre IŞİD ve Nusra Cephesi üç düşmanla savaşıyor: Bağdat'tan Beyrut'a uzanan ve İran'ın desteklediği Şii ekseni, Ankara'yla 30 yıldır mücadele eden PKK ile müttefik Suriyeli Kürt direnişçiler ve Esad rejimi. Ancak Sayın Erdoğan ve onun kendi eliyle Başbakan seçtiği halefi Ahmet Davutoğlu, sorumlusu oldukları başarısız dış politikayı sürdürüyor." denildi.

Ayrıca, gazetede Erdoğan ve Davutoğlu’nun, Müslüman Kardeşler gibi müttefikleri aracılığıyla Arap dünyasına Osmanlı fantezisiyle hakim olmak gibi bir niyeti olmadığı, Erdoğan’ın Rus lider Vladimir Putin’e hayranlık duyduğuna değiniliyor.

‘BATI, TÜRKİYE İLE İTTİFAKINI YENİDEN DÜŞÜNEBİLİR’

Yazıda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Kasım ayında Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın maliyeti bir skandala dönüşmek üzereyken, Amerika'yı Kolomb'dan 300 yıl önce Müslümanların keşfettiğini söyleyerek gündemi değiştirdiği belirtildi.

Haberde, "Erdoğan'ın son olarak sarayda kendisini ziyaret eden yabancı konukları eski imparatorluklardan Türk savaşçılar şeklinde giyinmiş 16 askerle karşılaması da, hicvin ötesinde bir durum. Ancak Erdoğan bu durumda da ciddiyetini koruyabilir çünkü burada konu saray değil. Ve Türkiye'de bunalıma girip Twitter ortamında bu tabloyu aşağılayan büyük şehirde yaşayan kesimin aksine, Erdoğan'ın destekçileri haberleri pasif televizyon kanallarından alıyor. Erdoğan'ın odak noktası, iç politikaya yönelik ve taktiksel olsa da, bu değişken ve otoriter davranış Batı'yı, Sayın Erdoğan'ın Türkiyesi ile ittifakını yeniden düşünmeye zorlayabilir. Nihayetinde ise Osmanlı gaflı bir pandomim şov da olsa, simgeciliğin dahi bir özünün olması gerekir." değerlendirilmesi yapıldı.