İngiliz Financial Times gazetesi, İsrail'in son aylarda petrolünün yaklaşık yüzde 77'sini Irak Kürtlerinden aldığını yazdı.

BBC Türkçe servisinin aktardığına göre, gazetenin internet sitesindeki haberde, İsrail'in yaptığı ödemenin IŞİD'le savaşan Kürdistan Bölgesel Yönetimi için önemli bir gelir kaynağı olduğu belirtildi.

Financial Times'ın aktardığı verilere göre, İsrail rafinerileri ve petrol şirketleri Mayıs ayı başından 11 Ağustos'a kadar Kuzey Irak'tan 19 milyon varilden fazla petrol ihraç etti. İsrail'in petrol talebi ise günde yaklaşık 240 bin varil.

Financial Times, Kuzey Irak petrolünün Ceyhan Limanı'ndan ihraç edildiğini hatırlattı.

Gazetenin vurguladığı bir diğer nokta da, son dönemde Kuzey Irak'tan ihraç edilen petrolün üçte birinden fazlasının İsrail'e satılması. Bu oran Türkiye için ise yüzde 9.

KÜRTLERDEN 'UCUZ PETROL' İDDİASINA RET

Financial Times, uzmanların İsrail'in Kürt petrolünü ucuza alıyor olabileceğini vurguladığını da yazdı. BBC'ye göre, Kürdistan Bölgesel Yönetimi yetkilileri ise bu yöndeki iddiaları reddediyor.

Bazı uzmanlar ise İsrail'in petrol alımı ile Irak Kürtlerine mali destek veriyor olabileceği görüşünde. Zira İsrail'in Kürtlerden aldığı petrolün bir kısmını başka ülkelere sattığı veya depolarda sakladığı belirtiliyor.

Irak merkezi yönetimi ise birçok Arap ülkesi gibi İsrail'i tanımıyor.

Financial Times gazetesi ise gerek İsrail'in gerekse de Irak Kürtlerinin yakın müttefiki olan ABD'nin Erbil yönetimine, petrol satışı konusunda Bağdat'la işbirliği yapma çağrısında bulunduğunu hatırlattı.

Bağdat ve Erbil yönetimleri geçen yıl Kuzey Irak petrolünün ülke dışına satışı konusunda anlaşmaya varmıştı. Anlaşma uyarınca Irak bütçesinden Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne yüzde 17'lik pay düşüyor. Bu da yıllık 17 milyar dolara denk geliyor.

Son dönemde ise Bağdat yönetimi ekonomik sıkıntılar nedeniyle Kürtlere gerekli ödemeyi yapamamış, Irak Kürtleri kendi hesaplarından petrol satmış, Bağdat da Erbil'i ülkenin kalanına yeterince petrol tahsis etmemekle suçlamıştı.