Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma, bazı Avrupa sınırlarının Suriyelilere kapatılarak göçmen krizinin aşılamayacağını söyledi. Büyükelçilere ve medyaya konuşan Zuma, “NATO Libya’yı ve Suriye’yi bombalamadan önce göç yoktu. Batı sorumlusu olduğu krizi çözmeli” dedi.

Avrupa’ya yönelen büyük göç dalgasının önüne geçmenin tek çözümünün Suriye’de savaşı durdurmakla mümkün olacağını belirten Zuma, NATO’yu sert dille eleştirdi. “Muammer Kaddafi’yi ortadan kaldırmak için Libya’yı bombalayan NATO, bugün Afrika’daki güvensiz ortamın sorumlusudur. Kaddafi zamanında kimse botlara binip Avrupa’ya gitmiyordu” diye konuştu. Zuma ayrıca, Suriye’de rejimi devirmek için tarafları destekleyen bütün ülkeleri de eleştirdi.

Zuma, BM Genel Kurulu öncesi ilk defa bütün yabancı diplomat şeflerini toplayarak yaptığı konuşmada BM binası önünde Filistin bayrağının dalgalanacak olmasının da büyük bir zafer olduğunu ifade etti. Zuma, İsrail’e bir an önce Gazze blokajını kaldırması çağrısında bulundu.

ÖMER EL BEŞİR TEKRAR GELEBİLİR

Jacob Zuma Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM) hakkında yakalama kararı çıkardığı Sudan lideri Ömer El Beşir’in bu yılki Çin-Afrika İşbirliği Forumu (FOCAC) için tekrar Güney Afrika’ya gelebileceğini de söyledi. Ömer El Beşir geçtiğimiz Haziran ayında Afrika Birliği zirvesi için geldiği Johannesburg’da yerel mahkemenin tutuklama kararına rağmen Zirve’ye katılmış ve askeri havalanını kullanarak ülkeden gizlice ayrılmıştı.

Beşir’in ülkeden ayrılmasının ardından bugün tekrar toplanan Pretoria Yüksek Mahkemesi ise Hükümet’in yerel mahkemenin tutuklama kararına itirazını reddetti. 3 hakimin juri kararı, bundan sonra Güney Afrika’nın uluslararası zirvelerini etkileyecek.