Bu yıl Almanya'nın Münih kenti yakınlarındaki Garmisch-Partenkirchen kasabasında toplanan G7 Grubu, başta Rusya ve fosil enerji kullanımı olmak üzere pek çok önemli karar aldı. G7 Zirvesi'nde, Rusya devlet başkanı Wladimir Putin'e karşı daha sert yaptırımların alınmasına karar verilirken, adım adım fosil enerji kullanımından vazgeçilmesi gerektiğine vurgu yapıldı.

ABD Başkanı Barack Obama, zirve sonunda Türkiye-Suriye sınırında olan biteni öğrenmek için daha iyi istihbarata ihtiyaç olduğunu söyledi. Pazar günü başlayan G7 zirvesinin Pazartesi günkü karar açıklamasında, G7 Grubunu oluşturan devletler, bağlayıcı olmayan önemli kararlar aldı. G7 Grubu, Rusya devlet başkanı Wladimir Putin'i daha sert yaptırımlarla tehdit etti. Ukrayna'da çıkan krizin önlenmesi için Rusya'ya ekonomik ambargo uygulanıyor.

Obama, uygulanan yaptırımların Rusya ekonomisine etkisini Rus para birimi Rubel üzerinde gördüklerini söyledi. Kırım'ı Rusya'ya bağlayan Putin'den 'Sovyetler imparatorluğu' arzusu uğruna ülkesini dünya ülkelerinden izole etmeye hazır olup olmadığını iyi düşünmesi isteniyor. Batılı devletler, Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçı militanları desteklediği suçlaması da yapıyor. ABD'nin Ukrayna'ya silah verilmesi teklifinin ise kabul görmediği ifade ediliyor.

G7 toplantılarında alınan bir diğer önemli karar ise adım adım fosil enerji kullanımından vazgeçilerek iklim değişikliğini önlemek oldu. Birleşmiş Milletler'in (BM) altı ay içinde Paris'te yapacağı toplantı öncesi G7 Grubu, bu yüzyıl içinde fosil enerji (kömür, petrol) kullanmadan bir dünya ekonomisini kurmayı amaçlıyor. 2015 yılına kadar doğaya salınan karbondioksit gazının yüzde 70 oranında düşürülmesi amaçlanıyor. Bunun için 2020 yılından sonra 100 milyar Euro bütçe ayrılması bekleniyor. Özellikle Yeşiller Partisi, bu konuda sadece kararlar alınmamasını, alınan kararların uygulamaya konmasını talep ediyor. Yunanistan'ın borç krizi, Ebola gibi salgın hastalıklarla mücadele, AB ve ABD arasında yapılması planlanan serbest ticaret antlaşması ve IŞİD terör örgütüne karşı mücadele de zirvede ele alındı.

OBAMA'DAN TÜRKİYE ELEŞTİRİSİ

Zirvenin ardından basın açıklaması yapan ABD Başkanı Barack Obama, Türkiye-Suriye sınırında neler olup bittiğini öğrenmek için daha iyi bir koordinasyon ve istihbarata ihtiyaç olduğunu söyledi. Obama bu konuda, Türk yetkililerin kapasitelerini henüz tam olarak artırmadıkları eleştirisini getirdi. Obama, daha önce BM Güvenlik Konseyi'ndeki bir toplantının ardından Suriye sınırındaki kontrol konusunda bazı ilerlemenin kaydedildiğini; ancak bunun yeterli olmadığını belirtti.

Obama "Hâlâ binlerce savaşçının önce Suriye, daha sonra çoğu zaman Irak'a geçtiğini görüyoruz. Birçoğunun geçişi önlenebilir." dedi. Türkiye-Suriye sınırının daha iyi kontrol edilmesi için daha iyi bir istihbarat ve koordinasyona ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Obama, "Burası Türk yetkililerle daha derin bir işbirliği arayışı olduğu alandır. Türk yetkililer de bunun bir problem olduğunu kabul ediyor; fakat henüz bunun için kapasitelerini tam olarak artırmış değiller. Bu, üzerinde daha fazla zaman harcamamız gereken bir konu." ifadelerini kullandı.

Öte yandan, zirvenin ardından düzenlenen Bavyera Bakanlar Kurulu'nda konuşan eyalet İçişleri Bakanı Joachim Herrmann (CSU), güvenlik önlemlerinin sorunsuz bir şekilde başarıya ulaştığını söyledi. Herrman, zirveyi koruyan 20 bin polisi överken, muhalefet partileri ise güvenlik önlemlerinin abartıldığını iddia etti.