Kremlin İdari Başkanı Sergey İvanov, Almanya’da gerçekleşen G7 zirvesinde Rusya’ya yönelik yaptırımların genişletilmesi yönündeki değerlendirmelere sert tepki gösterdi. İvanov, Rusya’ya yönelik yaptırımlar devam ettiği sürece, Moskova’nın da karşı yaptırımlarının devam edeceğini söyledi.

Moskova’da düzenlenen konferansta konuşan İvanov, “Biz G7 zirvesinde Rusya’ya yönelik yaptırımların genişletilmesi yönünde karar alındığını biliyoruz. Buna mukabil Rusya’nın karşı yaptırımları uzatmasını beklemek mantıklı olur…” dedi.

Rusya’nın uyguladığı ambargoların çift tarafı kesen bir kılıca benzettiğini kaydeden İvanov, “Bir tarafı negatif. Bir tarafı pozitif. Elbette yaptırımların bize bakan yönü ile negatif etkileri oluyor, bu açık. Kredi kaynaklarına ulaşmamız bloke edildi. Enflasyon arttı.” değerlendirmesinde bulundu.

Negatif gelişmelerle birlikte, pozitif gelişmelerin de olduğunu belirten İvanov, “Bizim tarım sektörümüz oksijen aldı. Hükümetin gelişim adına büyük destekler sağlama imkanı doğdu. Yerli tarım sektörü ile bağlantılı bir çok sanayi sektöründe harika büyüme yaşandı.” şeklinde konuştu.

Batılı ülkelerin uyguladığı yaptırımlar nedeni ile Rusya’da enflasyonun yüzde 11,9’a yükseldiğini ve gayri safi milli hasılanın da yüzde 2,9 küçüldüğünü kaydeden İvanov, tarım sektöründeki gelişmeleri de pozitif olarak değerlendirildi.

Rusya’nın yaptırımları kaldırması durumunda ucuz Batılı ürünlerin Rusya pazarına girişine izin verilmesi anlamına geldiğini vurgulayan İvanov, Rusya’nın yaptırımlara rağmen çok uzun süre ayakta kalabileceğini, stratejik sektörlerin gelişiminin de sağlanabileceğini kaydetti.