Almanya’da sekizi Türk olmak üzere toplam on kişinin hayatını kaybettiği Neonazi cinayet serisinin ortaya çıkmasının ardından sosyal demokrat SPD Başkanı Sigmar Gabriel de istihbarat adına çalışan muhbirlerin ortak veri tabanına kaydedilmesini talep etti. Bu talep üç yıldır farklı siyasiler tarafından dile getiriliyordu. Gabriel, Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör hücresine atfedilen seri cinayetlerini, tartışmalı yasanın tekrar uygulanması talebine gerekçe olarak kullanıyor. Gabriel, veri tabanı uygulansaydı terör hücresinin işlediği suç ve cinayetlerin bir kısmının engellenebileceği kanaatinde.

Ancak bu konu SPD ve diğer partiler tarafından da tartışma konusu olmaya devam ediyor. Öte yandan Yeşiller Partisinin Bavyera eski Başkanı Jersey Montag’ın, ‘Corelli’ kod adlı muhbir Thomas R. vakasıyla ilgili raporunu bu ay sonuna kadar tamamlayacağı bildirildi. Geçen yıl ölen R., 2005'li yıllarda iç istihbarata ‘NSU-NSDAP’ etiketli bir CD teslim etmişti. Montag’ın, NSU üyeleriyle de görüşen ‘Corelli’ konusunda yeni bilgilere ulaştığı ileri sürülüyor.

Uwe Mundlos, Uwe Böhnhardt ve Beate Zschaepe’den oluşan NSU terör hücresi, 2000 ila 2006 yılları arasında dokuz göçmen kökenli esnafın ölümünden sorumlu tutuluyor. Bir polis memuru cinayeti, iki bombalı saldırı ve 15 banka soygunundan da sorumlu tutulan ve 2011 yılında rastlantı sonucu ortaya çıkan NSU terör hücresinin varlığını iç istihbaratın 2003 yılından beri bildiği iddiaları da gündemden düşmüyor.