Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Sigmar Gabriel, sığınmacı konusundaki tartışmalar çerçevesinde Almanya İçin Alternatif (AfD) partisini ağır eleştirdi. AfD’nin kullandığı dilde Nazi rejimi sırasında NSDAP’nin söylemleriyle benzerlikler söz konusu olduğunu belirten Gabriel, “Onlar ‘siyasetçileri duvara dizmekten’ bahsediyorlarsa Nazilerin ifadelerini, NSDAP’nin dilini koruyorlar” şeklinde konuştu. RTL-Nachtjournal’a yaptığı açıklamada sığınmacı ve siyasetçilere olan kin ve nefretin üst düzeyde olduğunun altını çizen Gabriel, toplumun merkezinin buna karşı koyması gerektiğini, savcılığın bu tür suçlara ağırlık vermesi gerektiğini belirtti.

Gabriel, “Almanya’nın görüntüsünü kışkırtıcıların belirlemesine izin vermemeliyiz” ifadesine yer verdi. Hatırlanacağı üzere AfD’nin Thüringen Başkanı Björn Höcke açıklamalarıyla tartışmalara sebep olmuş, eyalet yönetiminin mülteci politikalarını protesto etmek için insanları gösteriye çağırmıştı. Höcke’nin çağrısına uyan binlerce kişi İslam karşıtı Pegida’da olduğu gibi sokağa çıkmıştı. Höcke son olarak Günther Jauch’un programına katılarak aşırı sağ eğilimli ifade ve tavırlara yer vermişti.

AfD’nin Genel Başkanları Frauke Petry ve Jörg Meuthen, Höcke’nin AfD adına federal düzeyde açıklama yapmaya yetkisi olmadığını, onun tavırları partiyi temsil etmediğini açıklayarak ona mesafe koymuştu.