Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Sigmar Gabriel’in partisinin yakın zamanda federal başbakan çıkaracağına inanmadığı iddia edildi.

Spiegel’in ulaştığı bilgilere göre geçen ayın başında SPD Yönetimi İstişare Toplantısı’nda konuşan Gabriel’in, “Birlik Partileri CDU/CSU, Yeşiller ve Sol Parti arasında bizim oyumuz yüzde 27’lerde seyrediyor. Bu nedenle bizim federal başbakan çıkarmamız uzun yıllar alabilir” dediği aktarıldı.

Kamuoyu araştırmalarında da SPD bir türlü beklediği desteğe ulaşamadı. Büyük Koalisyon hükümetinde asgari ücret, erken emeklilik, kira artışının engellenmesi gibi birçok önemli yasayı hayata geçirmesine rağmen SPD’nin kamuoyu desteği yüzde 25’lerde bulunuyor. Başbakan Angela Merkel’in partisi CDU’nun oy oranı yüzde 40’in üstünde gözüküyor. Şubat ayındaki istişare toplantısında düşünce kuruluşu TNS İnfratest’in açıkladığı ve SPD’nin imajının kötü olduğunu ortaya koyan sonuç tartışma meydana getirmişti.

SPD’nin eski Başbakan Gerhard Schröder zamanında hayata geçirilen Agenda 2010 nedeniyle büyük güven kaybı yaşadığı ve 25-45 yaş arası seçmenlerde bir türlü güven tazeleyemediği ifade edildi. SPD’nin kendisini tekrar ortaya koymak için koalisyon ortağı CDU ile kriz yaşama pahasına mücadeleye girmesi gerektiği kaydedildi.