Moldova'ya bağlı Gagauz Özerk Bölgesi'nde geçtiğimiz ay yapılan başkanlık seçimlerini kazanan İrina Vlah, Komrat şehrinde düzenlenen törende yemin ederek göreve başladı.

Şehir meydanında halka açık yapılan devir-teslim törenine; Moldova Başbakanı Krill Gaburoviç, Parlamento Başkanı Adrian Candu, Moldova Metropoliti Vladimir Kantaryan ve yabancı misyon temsilcileri katıldı.

Moldova ve Gagauz Bölgesi marşlarının ardından Merkez Seçim Kurulu ve Temyiz Mahkemesi'nin seçimle ilgili kararının okunduğu törende konuşan Gagauz Halk Topluşu (Meclisi) Başkanı Dimitriy Konstantinov, Anayasa’ya uygun hareket edilmesinin önemini vurgladı. Konstantinov yeni Başkan İrina Vlah’a Anayasa kitabı hediye ederek "Bu kanunlardan bir adım sağa veya sola ayrılmayınız." dedi.

Töreninde konuşan Başkan Vlah, "Hedefimiz; bölgede huzur ve barışın devam ettirilmesi, şirketlerimizin kalkınması ve Moldova hükumeti ile daha iyi çalışmak." dedi. Mazbatasını alan Vlah, namus ve şerefi üzerine yemin etti.

Törende konuşan Başbakan Gaburoviç hedeflerinin daha iyi yaşam standartlarına ulaşmak olduğunu, bölgede tarım sektöründe kalkınma ve kültürlerin korunmasına dikkat edeceklerini anlattı. Gaburoviç, "Farklı milletlere ait olabiliriz fakat ortak noktamız Moldova Cumhuriyeti'dir, tüm fertler elinden gelini yaptığı takdirde ülke olarak daha iyi yaşayacağımızı umuyorum." sözleriyle birlik, beraberlik mesajları verdi.

Moldova Metropoliti Vladimir Kantaryan ise geçtiğimiz günlerde kutlanan Paskalya bayramı dolayısıla ‘İsa dirildi, İsa hakikaten dirildi’ sözleriyle halkı selamladı. Gagauzların Allah’tan korkan ve O’nun kurallarına göre yaşayan Hristiyan halk olduğuna vurgulayan Metropolit, Başkan Vlah’a vaatlerini yerine getirmesi için ‘Nadejda’ umut ikonu ve İncil hediye etti.

Türkiye'nin Kişinev Büyükelçisi Mehmet Selim Kartal ise eski Başkan Mihail Formuzal’ı hizmetlerinden dolayı tebrik etti. Kartal konuşmasında, "Gagauzya’nın özerklik statüsünün korunması, Moldova'nın toprak bütünlüğün sağlanması, Moldova ve Gagauz halklarının barış ve refahının artırılması konusunda Türkiye’nin desteği devam edecektir." diyerek bölge halkının sevgi ve barış içinde yaşaması adına yeni Başkan İrina Vlah’a başarılar diledi.

Moldova Parlamento Başkanı Adrian Candu Avrupa Birliği yolunda ilerlemeyi dilerken, Rusya Fedarasyonu Büyükelçisi Ferid Muhammedşin, ikili ilişkilerin ekonomi alanında da artarak devam edeceğini belirtti.

Eski Başkan Mihail Formuzal’ın huzur ve barış temennilerinin ardından tören halk dansları ve şarkılar ile son buldu.