Gambiya Devlet Başkanı Yahya Jammeh, rakiplerini seçime girmeden elemek için devlet başkanlığı adaylığı başvuru ücretini 10 bin kat artırarak 25 bin dolar yaptı. Afrika’nın en küçük ve en fakir ülkelerinden olan Gambiya’da yeni fiyat, muhalefeti ve sivil toplumu ayağa kaldırdı.

Demokrasi aktivistleri, Yahya Jammeh’in rakiplerinin mali durumunu bildiğini ve kimsenin ödeyemeyeceği ‘astronomik’ adaylık ücreti ile bu seçimlerde de ülkeyi yönetmeyi hesapladığını dile getirdi.

Gambiya hükümetinden yapılan açıklamada, devlet başkanlığına aday olacak kişilerin 1 milyon dalasi (25 bin dolar) ödemesinin zorunlu olduğu, adayın kazanması veya kaybetmesi durumunda ücretin geri iadesinin olmayacağı bildirildi. Jammeh yönetimi, aynı ücreti siyasi partiler ve belediye seçimlerinde aday olacaklar için de istediğini ilan etti.

Gambiya hükümetinin yeni seçim ücreti üzerine konuşan Anamuhalefet Birleşik Demokrasi Partisi lideri Ousainou Darboe, basına yaptığı açıklamada, “Önerilen değişiklik Gambiya’yı çok partili demokrasiden geriye götürecek bir adımdır.” dedi.

OY PUSULASI, SANDIK YOK: DEMİR BİDONLARA BİLYE ATARAK OY VERİLİYOR

1,7 milyon nüfuslu Gambiya’da halkın yüzde 70’i günlük 1,25 doların altında gelirle yaşıyor. Halkın büyük kısmı okuma yazma bilmediği için siyasi partileri temsil eden farklı renklerdeki demir bidonlara bilyeler atarak oy veriyor. Birden fazla oy kullanılmasının önüne geçmek için, atılan bilye aşağı düşünce çalan bir bisiklet zili bidonlara yerleştiriliyor. Karışıklığı önlemek için seçim günü bisikletliler bidonlara yaklaştırılmıyor.

Yahya Jammeh, 1994’te kanlı bir darbe ile iktidara geldiği günden beri ülkeyi yönetiyor. İngiltere’nin 2012’de 9 kişiyi kurşuna dizerek idam eden yönetimi insan hakları ihlalleriyle suçlumasının ardından Gambiya, 2013’te İngiliz Milletler Topluluğu’ndan çıkarak dünyayı şoke etmişti.

Gambiya’da gelecek devlet başkanlığı seçimleri 2016’da düzenlenecek.