Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Avrupa’ya iltica edebilmek için Akdeniz’de ölüm tehlikesi yaşayan insanları kurtarmanın ahlaki bir sorumluluk olduğunu söyledi. Gauck, Almanya’nın tarihi geçmişi ve tecrübesi nedeniyle Almanları göçmenlere daha anlayışlı olmaya çağırdı.

İkinci Dünya Savaşı sırasında yaşadıkları yerlerden sürgün edilen ve kaçmak zorunda kalan kurbanlar anısına düzenlenen anma töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Almanları mültecilere karşı daha anlayışlı olmaya çağırdı.

“İkinci Dünya Savaşı sırasında yerlerinden edilen ve kaçmak zorunda olan insanların hatıralarının, bugün mültecilere ve yerlerinden edilen insanlara karşı anlayışımızı daha da derinleştirmesini arzu ederdim.” diyen Gauck, “Önümüzde büyük ve yeni bir imtihan var. Avrupalı devletlerin mültecileri Akdeniz’de ölümden korumak ve güvenli bir şekilde iltica etmelerini sağlamak ahlaki bir sorumluluk olmalı. Bu şekilde bir koruma pazarlık konusu yapılamaz.” dedi.

Cumhurbaşkanı Gauck, insanların tehlikeden uzak, ülkelerine dönmeleri veya gidecekleri yere ulaşmalarının sorumluluğun bir parçası olduğunu ifade etti.

İkinci Dünya Savaşı’nda yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda kalanlarla bugün Akdeniz’de Avrupa’ya gelmek için canını tehlikeye atanlar arasında benzerlik olduğuna dikkati çeken Gauck, “Kaderler benzeşiyor. Eskiden yaşadıklarımız bugün yaşananlara empati yapmamızı desteklemeli.” şeklinde konuştu.

İkinci Dünya Savaşı’nda milyonlarca Doğu Prusyalının Pommern, Böhmen ve Schleiselinin travma geçirdiğini, soğukta korumasız ölüm ve şiddete maruz kaldıklarını hatırlatan Cumhurbaşkanı, bu insanların yaşadığı travmaların hala canlı olduğunu söyledi.

İkinci Dünya Savaşı’nda 14 milyon Alman yurdunu terk edip büyük acılar yaşadı. Bugün insanları yaşanan acılar için tekrar bilinçlendirmenin önemine değinen Cumhurbaşkanı Gauck, “Yerinden yurdundan edilme ve kaçış sadece kabul edilen insanların yaşamını değil aynı zamanda onu kabul edenin yaşamını da değiştiriyor.” ifadelerini kullandı.

Almanlara “Başkasının acısına karşı açık olun” çağrısı yapan Gauck, bunun anlayışı ve yakınlaşmayı artırdığını ifade ederek "Yaşadığımız yere, mahalleye bir yabancı gelirse onun korunmaya muhtaç olduğunu düşünmeliyiz. İkinci Dünya Savaşı’ndan bugüne hiç bu kadar insanlar yerlerinden koparılmamıştı." dedi.

Gauck, savaş ve kriz bölgelerinde yurtlarını terk eden milyonlarca insana dikkat çekti.

Geçtiğimiz 15 yıl içinde daha güvenli bir yaşam için Avrupa’ya iltica etmek için kaçak yollarla Avrupa’ya gelmeye çalışan 25 bin insanın Akdeniz’de boğularak hayatını kaybettiği belirtildi.

Avrupa Birliği ülkelerinin göç ve mülteci politikasını eleştiren AB Komisyonu Başkanı Jean- Claude Juncker ise “Akdeniz’de boğulan insanların dramlarını sadece televizyon önünde dramı izleyip ağlamak ve bir gün sonrada ölenlerin anısına saygı duruşunda bulunmak yetmiyor.” eleştirisini yaptı.