Arnavutluk Gazeteciler Birliği Başkanı Aleksander Çipa, Dünya Basın Özgürlüğü Günü vesilesiyle Türkiye’deki basın özgürlüğünü değerlendirdi. Cihan Haber Ajansı'nın sorularını cevaplayan Çipa, Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ve Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı'nın yargılanmasının, basın özgürlüğü konusunda ciddi problemler oluşturduğunu belirtti.

Çipa açıklamasında "Gazeteciler Birliği olarak her yerde gazetecilerin tutuklanmasına sürekli tepki gösterdik. Hiç bir zaman gazetecilerin tutuklanması hükümeti onurlandırmaz. Eğer bir cumhuriyette basın cezalandırılırsa ya da gazeteciler gözaltına alınırsa o zaman bu cumhuriyet ciddi sıkıntılar yaşar. Türkiye uluslararası raporlarda 'gazetecilerin tutuklandığı bir ülke' olarak kalmamalıdır" ifadelerini kullandı.

'SİYASET MÜDAHALE ETMEMELİDİR'

Hidayet Karaca’nın tahliye kararının uygulanmamasını sert dille eleştiren Aleksander Çipa, "Bu sıradışı bir olaydır. Bu gibi bir örnek daha önce duymamıştım. Cumhuriyet temelden vurulmuş ve Arvupa Birliği de tepki gösterdi. Bu konularda siyaset müdahale etmemelidir. Yoksa uluslararası arenada kendini cezalandırıyor. Siyasi yargının müdahale etmesiyle kanunların uygulanmasında ciddi sıkkıntılar yaşanıyor. Bu örnekler son günlerde Türkiye'de görünmeye başladı." kaydetti.

Türkiye'de sosyal ağların birkaç kez kapatılmasının sınırlı özgürlğün göstergesi olduğunu söyleyen Çipa, şöyle devam etti: "Twitter, Youtube'un kapatılması kesinlikle insan haklarının kısıtlanması demektedir. Bugünlerde sosyal ağlar üzerinden konuşması insanların bir hakkıdır."

Shqip gazetesinin yazarı Çipa, Türk medyası daha özgür olmalıdır. Bölgede büyük bir ülke olan Türkiye şu anda medya alanına örnek alınmaz çünkü uluslararası basın raporlarında Türkiye'deki medyada ciddi sıkıntılar gösteriliyor.