Almanya'da araştırmacı gazeteciliği ile öne çıkan "netzpolitik.org" haber portalının yayın yönetmeni ve muhabirine yönelik "vatana ihanet" suçlamasıyla başlatılan soruşturmada takipsizlik kararı verildi.

Başsavcı Vekili Gerhard Altvater tarafından yapılan yazılı açıklamada haber portalında yayınlanan belgelerin ‘devlet sırrı’ niteliği taşımadığı, ‘vatana ihanet’ suçunun gerekçelerinin oluşmadığı kanaatine varıldığı belirtildi. Karlsruhe’deki başsavcılık, belgeleri sızdıran kişilere yönelik soruşturmanın ise sorumlu savcılık tarafından devam ettirileceğini bildirdi.

"Netzpolitik.org" portalı yayın yönetmeni Markus Beckedahl kararı ‘gecikmiş’ olarak değerlendirdi ve yaşanan sürece ilişkin net bilgiler verilmesini talep etti. Üç aylık soruşturma süreci içerisinde takip edilip edilmediklerinin ve hükümetin yaşananlardan ne zaman haberdar olduğunun açıklanmasını isteyen Beckedahl soruşturma için ‘hukuk hatası’ yorumunda bulundu.

Federal istihbarat şefi Hans-Georg Maaßen'in başvurusu üzerine başlatılan soruşturmayı yürüten Federal Başsavcı Harald Range gelen tepkiler üzerine soruşturmayı durdurmuştu. Kamuoyunun büyük tepkisini çeken ve basın özgürlüğüne saldırı olarak nitelendirilen soruşturmayı başlatan Başsavcı Range, daha sonra Adalet Bakanı Heiko Maas tarafından görevden alınmıştı.

Almanya’da en son 1962 yılında Der Spiegel dergisine yönelik ‘vatana ihanet’ davası açılmıştı. Dava sürecinde tutuklu yargılanan birçok gazeteci aylarca cezaevinde kalmış, kamuoyunun tepkisi sonrası önce haberlere konu olan Savunma Bakanı Franz Josef Strauss ve daha sonra hükümet istifa etmek zorunda kalmıştı.