Uluslararası Gazetecileri Koruma Cemiyeti (CPJ), İpek Medya Grubu'na yönelik polis baskınını, ‘‘Türk yetkililer bağımsız basın şirketini bastı’’ başlığı ile eleştirdi. Türkiye ve bölgede güvenliğe dair yaşanan büyük değişimin haber yapılmasının terör olamayacağını belirten CPJ Genel Direktör Yardımcısı Robert Mahoney, "Sansür için ulusal güvenlik bahane ediliyor" dedi.

Yazılı yaptığı açıklamada Mahoney, “Yerli basına baskın ve yabancı muhabirlerin tutuklanması Türkiye’de basın özgürlüğü ortamının daha da kötüleştiğinin göstergesidir.’’ dedi.

1 Kasım parlamento seçimleri öncesi polisin muhalif basını susturmaya yönelik baskın yaptığını vurgulayan CPJ, baskının VICE News çalışanlarının terör suçlaması ile Diyarbakır’da gözaltına alınmasından sonra yaşandığına işaret etti.

Başkent Ankara’da Koza-İpek Holding'in sahibine ait beş medya kuruluşunun yanı sıra enerji, madencilik, gıda gibi alanlarda iş yapan bir yığın şirketine de polisin geldiği hatırlatılan açıklamada, Bugün, Millet, Bugün TV, Kanaltürk ve BGNNews’in baskına maruz kaldığına işaret etti.

Uluslararası gazetecileri korumak amacıyla kurulan CPJ, baskına uğrayan medya grubunun Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı eleştirdiğine de dikkat çekti. Açıklamada Türk yetkililerin baskını, Koza İpek grubunu 'terör propagandası ve finans sağlama' suçlayarak savundukları hatırlatıldı.

CPJ, Koza İpek Grubu Başkanı Akın İpek’in telefon ile katıldığı bir canlı yayında hakkında yöneltilen suçlamalara yönelik, “Tamamen fantazi, boş ve iftira’’ sözlerine açıklamasında yer verdi.

Erdoğan’ın baskın yapılan şirketleri Fethullah Gülen ile olan yakın ilişkileri sebebiyle suçladığını belirten CPJ, Kanaltürk ve Bugün TV’nin Haber Editörü Erkan Akkuş’un baskın için, “Muhalif basını seçimlerden önce susturma” sözlerine de yer verdi.

CPJ, “Haziran’da Erdoğan’ın Adalet ve Kalkınma Partisi ya da AKP'nin büyük bir gerileme yaşayarak ilk defa tek başına hükümet kuracak çoğunluğu elde edememesi üzerine 1 Kasım’da parlamento seçimlerinin yapılması kararlaştırıldı’’ ifadeleriyle basında çıkan haberlere dikkat çekti.

Yazılı açıklamada, Dıyarbakır’da tutuklanan VICE News muhabir, kameraman ve tercümanlarının derhal serbest bırakılmaları yönünde önceki gün Genel Direktör Joel Simon’un Başbakan Ahmet Davutoğlu’na yazdığı mektup da hatırlatıldı.