Litvanya Gazeteciler Birliği Başkanı Dainius Radzevicius ve Litvanya'nın en büyük gazetesi Lietuvos Zinios Genel Yayın Yönetmeni Ramunas Terleckas, 14 Aralık Medya'ya darbe operasyonunda gözaltına alınan Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı’ya geçmiş olsun ziyaretinde bulundu.

Ziyaretin ardından açıklama yapan Dainius Radzevicius, ifade ve basın özgürlüğünün demokrasinin olmazsa olmazı olduğunu vurguladı. Türkiye’de medya üzerinde yaşanan olumsuz gelişmelerden dolayı son derece üzgün olduklarını söyleyen Radzevicius, “Birileri medya üzerinde baskı uyguluyorsa, bizler üzerinde baskı kurulan tüm gazetecilerin yanındayız.” dedi.

TÜRKİYE’DEKİ BASIN ÜZERİNDEKİ GELİŞMELERDEN SON DERECE ÜZGÜNÜZ

Dainius Radzevicius, kendi ülkesinin Gazeteciler Birliği Başkanı olarak, ifade özgürlüğünde yüksek standartlardan yana olduklarını söyleyerek, “Basın özgürlüğü söz konusu olduğu zaman, bütün suçlar, bütün davalar ve soruşturmalar ciddi bir şekilde ele alınarak yapılmalı. Özellikle bilgi sağlayan kişiler, kendi düşüncelerinden dolayı hapishaneye atılmamalı. Bütün demokratik ülkelerde kendini ifade edebilme, eleştirebilme ve tartışabilme çok önemlidir. Hatta yanlış olsa bile, kendi düşünceleri özgür bir şekilde ifade edebilmelisin. Bu senin en temel hakkın.” diye konuştu.

GAZETECİLİK MESLEKLERİNDEN DOLAYI TUTUKLANAN İNSANLAR ÖZGÜRLÜKLERİNE KAVUŞMALI

Litvanya Gazeteciler Birliği Başkanı Dainius Radzevicius, Gazetecilik mesleklerinden ve pozisyonlarından dolayı tutuklanan insanların özgürlüklerine kavuşması gerektiğini söyledi. Radzevicius, şöyle devam etti: “Basın üzerinde baskı uygulayan bütün kurumlar şunu iyi bilmeli ki, basın özgürlüğü, hükümetler ve siyasiler için, hatta mahkemeler için daha önemlidir. Çünkü gerçek bir basın özgürlüğüne sahip değilseniz, toplumda birçok şeyi kaçırmışsınız demektir. Biz kendi yazıları ve gazetecilik pozisyonundan dolayı soruşturmaya uğrayan gazetecileri basın özgürlüğü açısından destekliyoruz.”

Zaman Gazetesi'nin toplumu ilgilendiren meselelerde, eğitim ve insan hakları konularında halka en doğru bilgiyi sunarak en iyi örneği sergilediğini dile getiren Dainius Radzevicius, “Ama bu yüksek değerlere tek başınıza ulaşamazsınız. Eğer ülkede gerçek bir demokrasiye sahip olmayı istiyorsanız, hükümetler ve kurumlardan da destek almaya ihtiyacınız var.” diye konuştu.

Türkiye’yi ve Zaman’ı ziyaretlerinin bir diğer maksadının ise Türkiye’de medyanın ve gazeteciliğin nasıl çalıştığını daha iyi öğrenmek ve gazeteciliğin yüksek ahlaki değerlerini konuşmak olduğunu belirten Dainius Radzevicius, “Bizim standartlarımıza göre, bütün gazetecilerin daha az sübjektif olması ve tek taraflı bilgiler sağlamaması gerekir. Özellikle siyasi konularda haber yapan gazeteciler bu konuda en yüksek standardı elde etmeli. Benim dikkatimi çeken şey, bu kadar büyük bir medya grubunun, Zaman Gazetesi’nin topluma önemli haber ve yazıları ulaştırırken bu yüksek standartları nasıl kullandığı.” şeklinde konuştu.

HİDAYET KARACANIN TUTUKLU OLMASI KORKUNÇ BİR DURUM

Litvanya'nın en büyük gazetesi olan Lietuvos Zinios Genel Yayın Yönetmeni Ramunas Terleckas ise Türkiye’de ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğü konusunda sıkıntıların olduğunu gördüklerini belirterek, “Türkiye ifade özgürlüğü konusunda mücadelesini sürdürmeli. Herkes Türkiye’de neler olduğunu görüyor. Hidayet Karaca’nın tutuklu bulunması korkunç bir durum. Benim bir dostum geçmişte Sovyet hapishanelerinde tutuklu kaldı. İçerde kalmasının tek sebebi ise özgürlükler için, ifade özgürlüğü için mücadele etmesiydi. Türkiye olan şeyler bu bağlamda çok kötü.” dedi.