Rusya'nın Vladivostok’ta düzenlenen Doğu Ekonomik Forumu’nda Gazprom Yönetim Kurulu Başkanı Aleksey Miller, BASF İdari Direktörler Kurulu Başkanı Kurt Bock, E.ON Yönetim Kurulu Üyesi Klaus Schäfer, ENGIE İdari Başkan Yardımcısı Pierre Chareyre, OMV İdare Kurulu Başkanı Rainer Seele ile Royal Dutch Shell CEO’su Ben van Beurden, Avrupa Birliği piyasasına doğalgaz tedarikini artırmak için tasarlanan Kuzey Akım II projesinin uygulanmasına ilişkin Hissedarlık Anlaşmasını imzaladı.

Proje, New European Pipeline AG adlı yeni proje şirketi tarafından geliştirilecek. İmzalanan belgeye göre Gazprom proje şirketinde yüzde 51 hisseye sahip olacak. E.ON, Shell, OMV ve BASF/Wintershall şirketlerinin yüzde 10’ar, ENGIE’nin ise yüzde 9 hissesi olacak.

Kuzey Akım II çerçevesinde, Rusya’dan Almanya’ya Baltık Denizi altından toplam 55 milyar metreküp kapasiteli iki ayrı deniz boru hattının yapımı öngörülüyor. Proje, sağlam ve güvenilir altyapı oluşturma konusunda Kuzey Akım deneyiminden yola çıkacak.

Aleksey Miller projeye ilişkin olarak “Kuzey Akım II, Baltık Denizi altından en yeni teknolojiyle yarattığımız doğrudan tedarik güzergahının aktarım kapasitesini ikiye çıkaracak. Bunun büyük kısmının Avrupa’nın kendi üretiminde gözlenen düşüşten ötürü talep görecek yeni doğalgaz hacmi olması önem taşıyor. Küresel enerji devlerinin projede yer alması, projenin Avrupa tüketicilerine güvenli doğalgaz arzı sağlamak bakımından önemine işaret ediyor” diye konuştu.

Kurt Bock, “BASF, Avrupa’ya Rus doğalgazı tedariki sağlamaya yönelik boru hattı yapım projelerinde yirmi yılı aşkın süredir yer alıyor. Kuzey Akım’ın genişletilmesi projesine kendi uzmanlığımızı getirmek istiyor, bu önemli altyapı projesinde Gazprom ve diğer ortaklarımızla çalışmayı sabırsızlıkla bekliyoruz,” dedi.

Klaus Schäfer “Kuzey Akım’ın genişlemesiyle uzun vadede Almanya ve AB’ye yönelik güvenilir doğalgaz tedarikini daha da kesin bir güvence altına almış olacağız. Proje, Gazprom’la kırk yıldır başarıyla süren ortaklığımızı daha da güçlendirecek,” ifadelerini kullanırken Pierre Chareyre ise “ENGIE Kuzey Akım I’in başarısının ardından Kuzey Akım II projesinde yer alma taahhüdünden büyük memnuniyet duyuyor. Avrupa doğalgaz piyasasının temel bir oyuncusu olan ENGIE, Avrupa pazarında çeşitlendirmeye ve arz güvenliğinin artırılmasına yardımcı olacak yeni doğalgaz altyapılarına her daim destek vermiştir. Doğalgaz, Avrupa’nın enerji dönüşümünde kilit önemde bir kaynak, ENGIE’nin stratejisinin de önemli bir bileşeni olmaya devam edecektir,” dedi.

Rainer Seele proje hakkında “Kuzey Akım II, Rusya’daki doğalgaz üretiminin Batı Avrupa doğalgaz piyasalarıyla doğrudan bağlantısını oluşturarak alıcılar için en yüksek düzeyde taşıma güvenliği sağlayacak bir boru hattı projesidir. Söz konusu ilave ithalat kapasitesiyle Orta Avrupa’daki doğalgaz ticaret merkezini daha da güçlendirebiliriz,” diye konuşurken, Ben van Beurden “Doğalgaz uzun yıllar daha Avrupa enerji bileşiminin hayati bir parçasını oluşturacak. Bilhassa Avrupa’nın kendi doğalgaz üretimi düşerken, enerji talebinin karşılanması için Kuzey Akım II gibi yeni projelere ihtiyaç var,” dedi.