Rus enerji devi Gazprom, Rusya’nın doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak Tük Akımı projesinde kapasiteyi 63 milyar metreküpten 32 milyar metreküpe çektiklerini açıkladı.

Kapasitenin düşürülmesi ile ilgili açıklamada bulunan Gazprom Başkanı Aleksey Miller, Rus gazını Baltık Denizi’nin altından Avrupa’ya taşıyacak “Kuzey Akım 2” projesinde kapasite artırımına gidilmesini gerekçe gösterdi.

Suriye’de yaşanan gelişmeler ve diğer siyasi olayların Türk Akımı ile ilgili çalışmalar ve hükümetler arası anlaşmayı etkilemediğini ifade eden Miller, “Hükümetler arası anlaşma için biz çalışmalara başladık. Burada kapasite ve yapım süreci ile ilgili teknik detaylar henüz yok. Biz sürecin herhangi bir faktörden etkilenmesini istemiyoruz.” dedi.

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak da iki ülke arasında Türk Akımı ile ilgili anlaşmanın 2016’nın başında imzalanabileceğini söyledi. Anlaşma için 1 Kasım seçimleri ve yeni hükümetin kurulması bekleniyor.

Karadeniz’in altından geçerek Türkiye’ye ulaşacak Türk Akımı her biri 15,75 milyar metreküp kapasitesi olan 4 ayrı hattan oluşacaktı. Gazprom’un kararının ardından kapasite 63 milyar metreküpten 31,5 milyar metreküpe çekilmiş oldu.

Gazprom geçen ay Avrupa Birliği ülkeleri ile Kuzey Akım 2 projesinin inşası ile ilgili anlaşma imzalamıştı. Avrupa arzını kuzeyden ek 55 milyar metreküp kapasite ile artıran Gazprom'un, Türk Akımı’ndan sevkiyatla ilgili riski asgariye indirdiği belirtiliyor.