Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) verilerine göre gelişmiş ülkeler arasında en çok iltica başvurusu Almanya’ya yapıldı. Geçen yıl gelişmiş ülkelere yapılan 866 bin civarındaki iltica başvurusunun beşte biri (173 bin) Almanya’nın payına düştü.

UNCHR’in açıklamasında ayrıca geçen yılki iltica başvuru sayısında 2013’e kıyasla yüzde 45 oranında yükseliş kaydedildiğine dikkat çekildi. Buna Suriye ve Irak’taki savaşların yanı sıra dünyanın birçok bölgesindeki çatışmalar, insan haklarının ihlali ve yaşam şartlarının kötüleşmesi sebep olarak gösterildi.

Sayı olarak Almanya’ya en çok iltica başvurusu yapılırken, ülke nüfusuna oranla en çok İsveç, sonra Malta, Lüksemburg, İsviçre ve Karadağ insanların iltica etmek istediği ülkeler oldu. Ancak gelişmiş ülkelere yapılan iltica başvuru sayıları, dünyadaki mülteci sorununun çok küçük bir bölümünü yansıtıyor. BM örgütü, geçen yıl dünyadaki mülteci sayısını 51,2 milyon olarak açıklamıştı. Almanya’da ise mülteci başvuruları sayısı ile ilgili tartışmalar sürüyor. Dün Eyalet Başbakanları Konferansı’nda bir araya gelen eyaletlerin yöneticileri bu konuyu ele aldı.

Federal Göç ve Mülteci Dairesi (BAMF) bu yıl için 300 bin iltica başvurusu tahminine bulunmuş, ancak birçok eyalet bu sayının gerçekçi bulmadıklarını açıklamıştı. Federal Hükümet ise bu ve gelecek yıl için mültecilerin yerleştirilmesi konusunda eyalet ve belediyelere destek çıkmak için ayrılan 1 milyar Euro’nun dışında bütçe oluşturulmayacağını açıkladı.