Genç İslam Konferansı (JIK), siyasilerden ve sivil toplumun önde gelenlerinden ‘Çeşitlilikte Birlik’ başlıklı bir bayramın tartışılmasını istedi.

Bu yıl ‘Batı nereye ait?‘ sorusuyla gerçekleştirdiği federal kongreden elde ettiği sonuçları ve tavsiyeleri paylaşan JIK’nın yöneticisi Esra Küçük, iki Almanya’nın birleşmesinin 25. yılında toplumu birleştiren bir söylem tutturulduğunu, ancak toplumdaki kültürel çeşitlilik açısından bakıldığında hala bir söylem eksikliği bulunduğunu söyledi. Küçük’e göre 25. yıl kutlamalarının kafalardaki sınırları kaldırıp önyargıları ortadan kaldırdığı gibi resmi bir ‘Çeşitlilikte Birlik Bayramı’ söylemi aynı etkiyi bırakabilir.

Federal kongre, bu yılın başındaki Müslüman karşıtı düşünceler ve kamuoyunu aylarca meşgul eden popülist hareketlere tepki olarak mart ayında gerçekleşmişti. Dışişleri Bakanlığı'nda üç gün süren kongreye yüzden fazla kişi katılmıştı. Girişimi hayata geçiren Marcator Vakfı’nın başkanı Winfried Kneip, JIK’nın siyasi eğitim alanında değerli katkılarının olduğunu söyledi. Kneip, “Gençler birbirlerine ve tartıştıkları konulara hoşgörü, açıklık ve anlayış ile yaklaşıyorlar. Tavsiyeleri ile toplumun tamamına etki edecek katkıda bulunuyorlar ve göç toplumunun biçimlenmesini hızlandırıyorlar.” dedi.