İsveçli yetkililer her yıl sebep oldukları kazalar nedeniyle ülke ekonomisini milyonlarca kron zarar sokan geyiklere çare arıyor.

İsveç'te resmi rakamlara göre her yıl geyiklerin neden olduğu kazaların ülke ekonomisine maliyeti 1 milyar İsveç Kronu (120 milyon dolar) ile 1,5 milyar kron (180 milyon dolar) arasında değişiyor.

İsveç Devlet Radyosu’na konuşan tren kondüktörü Erik Johansson, ‘‘Elbette bir şeye çarpmak hoş bir şey değil. Çarptığınız şey bir geyik ya da inek gibi bir şey ise bu zaman zaman araçlar üzerinde de ciddi hasarlara neden olabiliyor.’’ dedi.

İsveç Ulaşım Müdürlüğü söz konusu sorunu çözmek için çeşitli yollar arıyor. Konuyla ilgili açıklama yapan yetkili Anders Sjölund, geyiklerin göç güzergahlarına özel çitlerin yapılmasından geyik göçünün tespit edilip sürücüleri uyaracak özel sistemlerin kurulmasına kadar birçok alternatifin masada olduğunu söyledi. Yetkililer bu sayede söz konusu maliyeti ciddi oranda azaltmayı hedefliyor.

İsveç’te yaklaşık 400 bin geyiğin bulunduğu tahmin ediliyor. Geyikler genellikle ülkenin iklim olarak daha soğuk olan kuzey bölgelerinde yaşıyor. Ancak sert geçen kışlar geyikleri nispeten sıcak olan güney bölgelerine göç etmeye zorluyor. Zaman zaman yüzlerce kilometreyi geçen göçler sırasında ise ciddi trafik kazaları yaşanıyor. Otoyol ya da demiryolundan geçen geyiklere araçlar çarpıyor.