Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Dawn uzay aracının asteroid kuşağındaki cüce gezegen Ceres’in üzerinde çektiği fotoğraflar sayesinde detaylı bir uçuş simülasyonu yayınladı.

Mars ve Jüpiter arasındaki asteroit kuşağının en büyük gökcismi olan Ceres, 963 kilometre çapında. Dawn uzay aracı, bu yeni videoyu oluşturan fotoğrafları 13 bin 600 kilometre uzaklıktaki haritalandırma yörüngesinden ve 5 bin 100 kilometre irtifadaki seyrüsefer yörüngesinden çekti. Görüntülerde gezegenin yüzeyini kaplayan çok sayıdaki krater ve yer şekilleri dikkat çekiyor.

Yaklaşık 8 yıllık yolculuğunun ardından 6 Mart’ta Ceres'in yörüngesine ulaşan Dawn uzay aracı, 3 Haziran’da 4 bin 400 kilometre yükseklikteki ikinci haritalandırma yörüngesine girdi. Dawn, beklenmedik bir durumla karşılaşılmazsa bu cüce gezegene bu kadar yaklaşan ilk uzay aracı olacak.

2007'de yola çıkan Dawn, Ceres'e ulaşmadan önce de asteroid kuşağının ikinci büyük cismi Vesta'yı Temmuz 2011'den Eylül 2012'ye kadar gözlemlemişti. Aracın yapacağı yeni keşifler, Güneş Sistemi'nin erken dönemleri ve gezegenlerin oluşumu hakkında yeni bilgiler sunacak.