Almanya’nın modern bir göç yasasına ihtiyacı olup olmadığı tartışması Federal Meclis’e taşındı. Yeşiller’in konuyla ilgili bir önerisinin ele alındığı oturumda SPD’liler bir göç yasasına ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. İktidar ortağı Birlik (CDU/CSU) partililer ise mevcut yasa ve uygulamaların yeterli olduğunu savundu.

Federal Meclis’te ‘Modern Göç Yasası’ başlığı altında yapılan oturumda göç yasası konusunda iktidar ortaklarının aykırı fikirlere sahip olduğu bariz bir şekilde ortaya çıktı. Sosyal Demokrat Partili (SPD) vekiller konuşmalarında Almanya’nın modern bir göç yasasına ihtiyacı olduğunu belirtirken, Birlik (CDU/CSU) partililer ise mevcut yasaların yeterli olduğunu, yeni yasa yerine mevcutların hayata geçirilmesi gerektiğini savundu.

Federal Hükümet’in Göç ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz (SPD) konuşmasında Birlik partililere yönelerek, “Bizim her şeyi düzenleyen bir yasamızın olmasında ne sakınca var?” diye sordu. Almanya’nın göçe ihtiyacı olduğunu vurgulayan Özoğuz, bunun yanı sıra burada olup da iş arayanların da göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtti.

“Bizim yeni göç yasasına ihtiyacımız var” diyen SPD’li Josip Juratovic de, bu yasa sayesinde kalifiye eleman çekme imkanının genişleyeceğini dile getirdi. Birlik partilerinden Helmut Brandt ise mevcut yasa ve uygulamaların kompleks olduğunu kabul etmekle birlikte bunların doğru ve yerinde olduğunu savundu.

“Bizim yeni yasaya değil, mevcut yasaları hayata geçirmeye ihtiyacımız var” diye devam eden Brandt, yeni yasa için örnek gösterilen ‘Kanada Modeli’ni de eleştirdi. Kanada’nın puan sistemi ile istihdam piyasasında yanlış gelişmeye imza attığını ileri süren Brandt, böyle bir şeye Almanya’nın ihtiyaç duymadığını söyledi.

Başbakan Angela Merkel (CDU) ise bu hafta içinde konuyla ilgili nihai kararını vermediğini açıklamıştı. Bilindiği gibi CDU Genel Sekreteri Peter Tauber, Almanya’nın bir göç ülkesi olduğunu dile getirmiş; buraya gelmek isteyen göçmenlerden eğitim, yetenek ve toplumun zenginliği açısından beklentileri ve kendisine neler sunulacağının yer aldığı Göç Yasası’na ihtiyaç olduğunu belirtmişti.

‘Modern Bir Göç Yasası İçin’ başlıklı öneriyi meclise sunan Yeşiller ise Almanya’nın kalifiye eleman ihtiyacını karşılayabilmek için her yıl en az 300 bin yeni göçe ihtiyacı olduğunu vurguladı. Yeşiller Meclis Grubu Eşbaşkanı Katrin Göring-Eckardt, "Diğer partiler tartışıyor, biz ise konsept sunuyoruz” dedi.

Göring-Eckardt, ülkeye kalifiye eleman çekebilmek için küçük kapıcıklar yerine büyük bir kapı açılması gerektiğini vurguladı. İçişleri Politikaları Sözcüsü Volker Beck ise son yıllarda yeni göçün 400 bini geçmesine aldanılmaması gerektiğini, Avrupa’nın güneyinde ekonomik durum düzeldiğinde gelenlerin sayısının azalıp Almanya’dan gidenlerin sayısının ise artacağını dile getirdi. Beck, “İyi günlerde kötü gün için hazırlık yapılmalı” dedi.