Almanya'nın demografik dönüşümü gündemden düşmüyor. Bertelsmann Vakfı bu konuda detaylı araştırmalar yaparak Almanya'yı bekleyen büyük sorunları rapor etti.

'Wegweiser Kommune' adı verilen araştırmaya göre 15 yıl içinde Almanya nüfusu göç akınına rağmen 79,97 milyona düşecek. Başka bir deyim ile nüfus, 2012 yılının nüfusuna göre bir milyon azalacak. Nüfusun azalmasının eyaletlere göre dağılımı ise büyük farklılıklar gösteriyor. Sadece Kuzey Ren Vestfalya'da (KRV) Duisburg şehri büyüklüğünde yani 480 bin nüfusun azalacağına işaret ediliyor. Berlin ise 340 bin yeni göç alarak nüfusunu artıracak. Yüzde 13,6 ile en fazla azalma Sachsen Anhalt'ta görülecek.

KIRDAN ŞEHRE GÖÇ

Nüfus azalmasının belediyelere olan yansıması ise daha sert olacak. Araştırma sonucuna göre kırsaldaki nüfus azalırken büyük şehirlere göç yaşanacak. Araştırmacılar nüfusun azalması ile kırsaldaki beldelerde gündelik hayatın ihtiyacı olan doktordan marketlere varıncaya kadar önemli azalmaların gözleneceğini belirttiler. Hayatın zorlaşması da insanların daha rahat edebilecekleri büyük kentlerde yaşamayı tercih etmesini neden olacak.

Vakıf başkanı Brigitte Mohn kırsal kesimde altyapının, sağlık hizmetlerinin ve hayat standardını oluşturan hizmetlerin önemli oranda zorlaşacağını ifade ediyor. Özellikle 18-24 yaş arası genç nüfusun büyük kentleri tercih ettikleri belirtiliyor. Tercih sebebi ise üniversite okumak, iş bulmak ve daha geniş sosyal yaşamdan daha fazla istifade edebilmek. Genç ailelerin ise çocuklarının eğitimi, bakımı ve gençliklerini düşünerek büyük şehirlere adeta kaçtıkları belirtildi. Bu tercihlerden dolayı daha şimdiden bazı kırsal bölgelerde ticari olarak kurtarmadığı düşüncesi ile hayatın vazgeçilmezi haline gelen telefon ve internet hizmetleri verilemiyor. Sağlık hizmeti için ise uzak yollara katlanmak gerekiyor. Bu da aile kasasını zorlayan evde iki otomobilin olmasını şart koşuyor.

YAŞLILAR ARTACAK, BAKIM HİZMETİ ZORLAŞACAK

2030 yılında 80 milyonun altında kalacak olan nüfusun yarısının yaşı 48,1'den daha yaşlı olacak. Üç sene evvel 2012 yılında nüfusun yarısının yaşı 45,3 idi. Brandenburg gibi eyaletlerde bu oran 53'ten daha yaşlı, en genç nüfus ise Berlin ve Hamburg'da 43 olarak görülecek. 80 yaş üzerindekilerin artış oranı ise yüzde 47,2 olarak hesaplandı. Bu da 6,3 milyon yaşlı anlamına geliyor. Berlin'de bu rakam yüzde 75'lere kadar çıkacak. Brigitte Mohn yaşlanan nüfus ile birlikte bakım personeline olan ihtiyacında artacağını vurguladı. Mohn kırsalda ve az nüfuslu beldelerde bakım personeli bulmanın zorluğundan kaynaklanan yaşlı bakımının daha da zor olacağına işaret etti. Mohn yetkilileri uyararak daha şimdiden tedbir alınmasını istedi ve "Bakım açığı tehlikesini kapatmak erkenden bakım personeli yetiştirilmesi ile mümkün olacaktır.” dedi.