Kurtuluş Savaşı’nda ‘ilk kurşun’un Hatay’ın Dörtyol ilçesine bağlı Karakese köyünde atıldığının belgeseli yapıldı. 19 Aralık 1918’de Karakese Köyü’nde Fransız müfrezesine karşı Mehmet Kara tarafından atılan ilk kurşunla milli mücadelenin fitili ateşlenmiş. ‘İlk kurşun’un hikâyesi TRT HD tarafından ‘Milli Ruhun Şahlandığı Şehir; İlk Kurşun’ adıyla belgesel haline getirildi. Belgeselin tanıtım toplantısında konuşan Dörtyol Belediye Başkanı Yaşar Toksoy, amaçlarının tarihin seyrini değiştirmek olmadığını, sadece ‘gerçek olan’ tarihi kamuoyuyla paylaşmak istediklerini vurguladı.

TRT HD tarafından çekilen ve Dörtyol Belediyesi’nin katkı sunduğu belgeselin tanıtım programı Ankara Rixos Otel’de yapıldı. Toplantıya TRT HD Kanal Koordinatörü Kürşat Özkök’ün yanısıra Dörtyol Belediye Başkanı Yaşar Toksoy ve çok sayıda gazeteci katıldı. Basın mensuplarına kısa bir bölümü izletilen belgeselde, ilk kurşunun Dörtyol Karekese köyünde atıldığı, milli mücadelede ilk Kuva-yi Milliye birliklerinin de bu bölgede Fransızlara karşı oluşturulduğu vurgulanıyor. Canlı tanıkların yanısıra, pek çok yeni görüntü ve fotoğrafın da kullanıldığı belgesel TRT HD’de yayınlanacak.

Yapımcılığını Tunga Film’in yaptığı belgeselin Yönetmenliğini Şebnem Tok üslendi. Belgesel, 1918 yıllarında Dörtyol’da işgalci düşman kuvvetlerine karşı ilk kurşunu sıkarak Milli Mücadeleyi başlatan Mehmet Çavuş ve silah arkadaşlarının o yıllardaki çalışmalarını anlatıyor. Yerel halktan da istifade edilen çekimlerde tarihi konaklar ve ilk kurşunun atıldığı mekânlar da müze şekline getirilerek, gösteriliyor. ‘İlk Kurşun’ belgeseli de hem Dörtyol'un hem de Türkiye'nin öyküsünü ekranlara taşıyacak. Dörtyol halkının, Dörtyol Belediyesi'nin ve Dörtyol Kaymakamlığı'nın katkıları ile gerçekleşen belgeselde drama sahnelerinde gönüllü olarak Süleyman Demirel Anadolu Lisesi öğrencileri ve yerel halk da yer aldı. Dönemle ilgili kostüm ve aksesuarın büyük bölümü "TRT Kostüm ve Aksesuar" bölümü ile İlk Kurşun Müzesi'nden sağlandı.

Dörtyol Belediye Başkanı Yaşar Toksoy ise Kurtuluş Savaşı'nda ilk kurşunun kendi ilçelerinde Şehit Mehmet Kara tarafından atıldığını savunarak, “Dörtyol İlçesi, Hayat Valiliği ve Genelkurmay Başkanlığı arasında yapılan ciddi takip ve yazışmalar neticesinde bu tarihi olay, Genelkurmay Başkanlığınca 29 Ocak 1992'de tarih ve belge ile tescil edilmiştir.” ifadelerini kullandı. Genelkurmay belgelerinin bu savlarını doğruladığını belirten Toksoy, İzmir’de Hasan Tahsin’in Yunanlılara karşı sıktığı kurşunun Dörtyol’dan yaklaşık 5 ay sonra atıldığını belirtti.

Toksoy, şunları söyledi: “Kurtuluş Savaşı'nın en önemli olayı olan bu tarihi gerçek, uzun araştırmaların sonucunda ortaya çıkarıldı. Dörtyol İlçesi, Hayat Valiliği ve Genelkurmay Başkanlığı arasında yapılan ciddi takip ve yazışmalar neticesinde bu tarihi olay, Genelkurmay Başkanlığı tarafından 29 Ocak 1992'de tarih ve belge ile tescil edilmiştir. Bu belge ilk etapta tarihçi, yazar ve öğretmen Kadir Aslan'ın Hatay Valiliğine verdiği bir dilekçeyle başlayan bir süreçtir.”