Çevreci Greenpaece örgütü, Fransa’nın başkenti Paris’ten geçen Sen nehrinde nükleer teknolojinin enerjideki payının düşürülmesi için eylem yaptı.

Enerji ihtiyacının üçte ikisini nükleer enerjiden karşılayan Fransa’da parlamento bu hafta konuyla ilgili bir oturum yapacak. Greenpeace üyeleri de parlamento binası yakınındaki bir köprüde ve Sen nehri üzerinde afişler açarak gösteri yaptı. Eylem, polisin müdahalesiyle son buldu.

Afişlerde, Cumhurbaşkanı François Hollande’ın seçim kampanyasında verdiği, ‘nükleer teknolojinin enerjideki payı 2025’e kadar yüzde 50’ye inecek’ sözü hatırlatıldı. Senato’dan geçtiğimiz hafta geçen bir tasarıda 2025 hedefine atıfta bulunulmamıştı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Greenpeace üyesi Cyrille Cormier, Japonya’daki Fukuşima nükleer santralindeki sızıntının ardından verilen sözün iptal edilmemesi gerektiğini söyledi. Cormier, bunun yerine yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapılmasını istedi.

Enerji ve Çevre Bakanı Segolene Royal ise Greenpeace’in istediğinin, Fransa’nın nükleer enerjiyi tamamen terk etmesi olduğunu ve hükümetin bunu öngörmediğini ifade etti. Royal, 2025’e kadar nükleer enerjinin payının yüzde 50’ye düşürülmesi olanını doğruladı fakat bununla ilgili polemik yapmanın gereksiz olduğunu savundu.