Almanya 2015’e grip salgınıyla girdi. Araştırmalara göre yılın ilk sekiz haftasında grip olanların sayısı geçen senenin tamamında grip olanların sayısını geçti. Bu durumdan özellikle toplu ulaşım, hastaneler ve okullar etkilendi. Bazı şehirlerde hastalanan makinistler yüzünden seferler iptal edilirken, birçok hasta koridorlarda tedavi gördü.

Almanya bu yıl geçen yıla kıyasla çok daha inatçı bir grip salgını ile mücadele ediyor. Yılın ilk sekiz haftasında gribe yakalananların sayısı geçen yılın tamamında grip olanların sayısını çoktan geçti. Ancak salgın Almanya’yı yakın bir zamanda terk edecek gibi de görünmüyor. Özellikle güney kentlerinde kendini gösteren grip salgını, başta toplu ulaşım ve hastane personeli olmak üzere birçok kamuya ait olan veya olmayan şirketin personelini yatağa düşürdü. Personelin kitleler halinde işe gelmemesi neticesinde ise birçok şirket personel boşluğunu doldurmak için plan değişikliğine gitti, hatta bazı hastaneler ameliyatları ertelemek zorunda kaldı.

Toplu ulaşım hizmetlerinin sekteye uğraması ise bütün bir toplumu etkiledi. Bunun en tipik örneklerinden biri Karlsruhe’de yaşandı. Tramvay sürücülerinin beşte biri grip olunca şehirde bazı seferler iptal edildi. Seferlerin mümkün olduğunca aksamaması için Ulaşım İşletmeleri Müdürü bile direksiyon başına geçti. Freiburg Üniversite Kliniği’nde ise on çalışandan biri hasta olduğu için planlanabilir ameliyatlar ertelendi.

GRİP SALGINI TOPLU TAŞIMA SİSTEMİNİ TATİLE SOKTU

Salgından Augsburg’da toplu taşıma sisteminde görev alan çalışanlar da nasibini aldı. Çalışanların bir kısmında geçen haftadan beri görülen grip salgını nedeniyle, Augsburg Toplu Taşıma (AVV) şirketinin tramvay ve otobüs seferlerinde tatil dönemi uygulamasına gidildi. Augsburger Allgemeine gazetesi, geçen hafta başlayan tatil planı uygulamasının bu hafta da süreceğini bildirdi. AVV’nın basın dairesi, yaklaşık 60 makinist ve otobüs şoförünün grip nedeniyle hasta olduğu açıkladı. Bu nedenle otobüs ve tramvayların 7,5 dakikalık aralıklarla sefere çıkacağı ve trafiğin yoğun olduğu zamanlarda ek seferler koyulacağı belirtildi.

Stuttgart’taki Robert Bosch Hastanesi’nde de durum farklı değil. 2700 çalışanı olan hastanede raporlu sayısı artınca dayanışma artmış. Başhekim Martin Kimmel’in dediğine göre şubat ayında hastalanan çalışanların sayısın bu yıl öncekilerden daha fazla. Başhekim, bu sebeple hastalar için bazı yatakları ayırtmadıklarını anlattı. BMW Daimler, Siemens, BASF gibi büyük şirketler salgını hissetseler de önlemleri alabilmiş. Ancak küçük şirketler için aynısı söz konusu değil. Baden-Württemberg Sanayi ve Ticaret Odası’nın verdiği bilgiye göre 10 ila 20 çalışanı olan şirketlerin durumu şu sıralar zor.

KUZEYİ DE ETKİSİ ALTINA ALDI

Grip salgını ülkenin kuzeyinde de etkili. Salgın nedeniyle bazı bölgelerde hastaneler dolup taşarken, bazı bölgelerde ise tren seferleri iptal edildi. Okullarda nöbetçi öğretmenlerle ders yapıldı. Hannover bölgesinde Grundschule Großburgwedel okulunda ise 21 öğretmen salgın nedeniyle rapor aldı. Dersler nöbetçi öğretmenler aracılığı ile devam ettirilmeye çalışıldı. Salgın nedeniyle çok sayıda kişi hastaneye akın ederken, bazı hastanelerde doluluk nedeniyle çoğu hastalar koridorlarda uyudu.

SALGININ EN GÜÇLÜ OLACAĞI DÖNEM ÜÇ HAFTA SONRA

Bununla birlikte uzmanlar grip salgınının zirve noktaya henüz ulaşmadığını söylüyor. Braunschweig Kliniği’nden yapılan açıklamaya göre grip salgının tam olarak hissedilmesine daha üç hafta var. Bu yüzden henüz hasta olmayanlara elleri sık sık yıkama, yüze dokunmama, özellikle işe giderken diğer yolculara çok yakın olmamaları tavsiye edilirken, hasta olanlardan ise hapşırırken ağız ve burunlarını mendille veya kollarıyla kapamaları, kullandıkları mendilleri hemen çöpe atmaları, hamileler, çocuk ve yaşlılar başta olmak üzere diğer insanlara iki metreden fazla yaklaşmamaları isteniyor.