Afganistan’da ele geçirildikten sonra Guantanomo Bay Amerikan deniz üssündeki hapishanede terör suçuyla 5 yıl yatmış olan Avustralyalı mahkum David Hicks, Amerikan askeri mahkemesinde terörist suçlamasına karşı açtığı davayı kazandı. Hicks, Amerika'dan özür istemeyeceğini söyledi.

Hicks, davayı kazanmasının ardından Sydney’de yaptığı açıklamada, "Amerika’dan resmi bir özür istemeyeceğim. Şimdi adım temizlendiği için ailemle normal hayatıma dönebilirim." diyen Hicks, desteklerinden dolayı Avustralyalılara teşekkür ettiğini belirtti.

Konuyla ilgili olarak görüşleri sorulan Avustralya Başbakanı Tony Abbot, "Bu konu avukatları ilgilendiriyor. Ben de meseleyi hukukçulara havale ediyorum." dedi.

Amerika tarafından Afganistan’da ele geçirilen David Hicks, Guantanamo Bay’da bulunan Amerikan deniz üssündeki hapishanede, Ocak 2002 ile Mayıs 2007 tarihleri arasında 5 yıldan fazla hapis yatmıştı.

Dönemin Avustralya Başbakanı John Howard, Avustralya vatandaşı olan David Hicks için yeterince gayret göstermemekle eleştirilmişti.

Mahkeme sonucunun ilan edilmesinin ardından Amerika tarafından da bir açıklama yapıldı. Açıklamada, David Hicks’in sorgusunda kendisine yapılan suçlamaları kabul ettiğine dikkat çekildi. Açıklamada ayrıca, Hicks’in askeri bir kampta eğitim aldığı ve Usame Bin Ladin’le görüştüğünü kabul ettiği açıklanırken, Bin Ladin için, “O’nu kardeşim gibi görüyorum” ifadelerini kullandığı da belirtildi.