İngiltere’nin önde gelen gazetelerinden Guardian, Cumhurbaşkanı Erdoğan’nın gazete hakkında ileri sürdüğü iddiaların asılsız olduğunu belirterek, özür dilemesi gerektiğini yazdı.

Guardian, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, genel seçiminden bir gün önce Ardahan’da halka hitap ettiği mitingde gazete için sarf ettiği, "Bakınız bir ingiliz gazetesi ne diyor biliyor musunuz? Tam Batılaşmamış yoksul Müslümanların kendi ülkesini yönetmelerine izin verilemez.” sözlerinin ‘utanç verici’ olduğunu kaydetti ve “Sen kimsin ya? Sen kimsin, terbiyesiz. Haddini bil.” ifadelerinin ‘tehditkâr’ olduğunu vurguladı. Gazete, Erdoğan’ın basına yönelik bu tip tavırları sevdiğini söyledi.

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’ın, Erdoğan tarafından casuslukla suçlandığını, gazeteci Mehmet Baransu’nun 52 yıl hapis cezası istemiyle yargılandığını, haber örgütlerinin susturulduğunu, muhalif basına akreditasyon uygulamaları getirildiğini hatırlatan gazete, basına ceza yağdırıldığını ifade etti. Makalede ayrıca, Türkiye’nin Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü '2015 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi' raporunda 180 ülke arasında 149’uncu sırada olarak Zimbabve ve Rusya’yı takip ettiğini yazdı.

Haberde Erdoğan’ın sadece yerli basınla sınırlı kalmadığını, uluslararası basın kuruluşları, Alman Gazetesi Die Zeit ve New York Times gazetesi editörüne de saldırdığı vurgulandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Alman gazetesi Die Zeit’in "Erdoğan'ın sözde büyümesi" başlığıyla iktidarın ekonomi politikasını eleştiren bir yazı yayımlamasının ardından, "İstanbul 3. Havalimanı yapılacak diye bunlar kudurdu, kudurdu" demişti. New York Times gazetesini de uzun süredir eleştiri bombardımanına tutan Erdoğan, son olarak gazete hakkında "Bunların patronları belli. Malesef Yahudi sermayesi" ifadelerini kullanmıştı.