İngiliz Guardian gazetesi, Türkiye’de Pazar günü gerçekleştirilecek genel seçim öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın rahatsızlık duyduğunu yazdı.

Gazetenin editör yardımcısı ve dış politika yazarı Simon Tisdall imzalı yazıda, AK Parti'nin seçimde hile yapacağı iddiaları üzerine Erdoğan'ın muhalif medya ile açık bir savaşa girdiğine dikkat çekti.

Yazıda, Erdoğan’ın medyaya karşı öfkesinin giderek derinleştiği, bunun altında ‘kişisel bir rahatsızlığın’ yatabileceği yorumu yapıldı. Makalede, 2002’den beri politikada aktif olarak faaliyet gösteren Erdoğan’ın, seçim sonrası anayasayı tekrar düzenleyerek, meclisi bir kenara itmek istediği ve yerine ‘diktatörce’ birtakım yetkiler getirmeyi planladığı yorumu yapıldı.

Gazete, kolayca kazanmaya alışmış olan Erdoğan’ın, yavaşlayan ekonomi, yolsuzluk iddiaları, işsizlik, çözülmeyen Kürt açılımı ve 2013 yılında Gezi Parkı protestolarına gösteriği sıfır hoşgörü ve baskıya yönelik eleştirilerin güçlendirdiği muhalefet tarafından dengesiz yakalandığını belirtti. Bin 150 odalı sarayın maliyeti ve altın klozet tartışmaları ile Erdoğan'ın alay konusu olduğu da ifade edildi.

Haberde ayrıca, Today’s Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Bülent Keneş, yazar-akademisyen İhsan Yılmaz ve Yavuz Baydar’ın köşe yazılarından da alıntılar yapıldı.

"FUAT AVNİ İDDİALARI İNANDIRICI GÖRÜNÜYOR"

Yazıda, Fuat Avni adlı Twitter hesabından gelen seçim sürecine ilişkin hile ve muhalif medyadan 200 gazetecinin tutuklanacağı iddialarının inandırıcı olabileceği yer alıyor. Haberde, Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün 2015 yılında yayımladığı Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde, Türkiye’nin 149’uncu sırada bulunduğu hatırlatılarak, iddiaların inandırıcı olabileceği üzerinde duruluyor.

Gazetede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’ı hapse atmaya kararlı olduğu, ayrıca, CNN, BBC ve New York Times gibi uluslararası gazetelere de saldırdığı vurgulanıyor.

Haber, “Erdoğan eğer Pazar günü kazanırsa durdurulamaz hale gelecek. Eğer kaybederse, gazabı çok tehlikeli olacak.” ifadeleriyle sonlanıyor.