İngiltere’nin önde gelen gazetelerinden Guardian, Türkiye'den Suriye'ye 10 lira karşılığında kaçak yollarla geçiş yapılabildiğini yazdı.

Gazetenin haberine göre, Gaziantep’ten sınıra yolcu taşıyan minibüs şoförü, "Suriye sınırını geçmek çok kolay ama ara yolları bilmek gerekiyor. Oralar daha güvenli." dedi.

Haberde, birkaç kamyon, minibüs ve arabanın sınıra gelenleri IŞİD bölgelerine geçirmek amacıyla beklediği belirtiliyor ve hepsinin ayrı noktalardan Suriye’ye geçtiği ifade ediliyor.

İsmi verilmeyen 2 kaçakçının sözlerine yer verilen haberde, ‘telleri’ geçmek isteyen 2 kişiye 10 Türk Lirası karşılığında, sınırdan geçirmeyi teklif ettiği anlatılıyor.

Haberde, diğer ülkelerden gelen yabancıların, Gaziantep’teki sınırdan anlatılan yöntemlerle geçerek, IŞİD’e katıldığı belirtiliyor. Ayrıca haberde, İngiltere gündeminde halen gündemini koruyan 15 ve 16 yaşlarındaki 3 genç İngiliz vatandaşı kızın da aynı yöntemle Türkiye üzerinden Suriye’ye IŞİD’e katılmak amacıyla gittiğinin tahmin edildiği yazılıyor.

Haberde, kaçakçıların yaptığı işin bir ticarete dönüştüğü vurgulanıyor. Gazeteye konuşan kaçakçılardan biri, silah ticaretinin de sınırda yapıldığını, kaçakçılık yapan minibüs şoförlerinin bir çuval başına 500 TL kazandığını anlattı. Kaçakçıların hiçbirinin IŞİD örgütünü desteklemediği belirtilen haberde, hepsinin para kazanmak amacıyla bu yola başvurduğu ifade ediliyor.