Güney Afrika, Nijerya’da Boko Haram’ a karşı para karşılığında savaşan vatandaşlarını uyardı. Nijerya hükümet sözcüsü Mike Omeri ise ülkedeki yabancıların savaşmadığını, Nijerya askerlerine yeni silahların kullanımı için eğitim verdiklerini savundu.

Nijerya ordusu yakın zaman önce örgüte karşı daha etkili mücadele için Güney Afrika’dan ve eski Sovyetler Birliği ülkelerinden savaş helikopetrleri ve tanklar satın almıştı.

Güney Afrika hükümeti, ‘paralı asker’ olarak başka ülkelerde savaşmanın kanunlara aykırı olduğunu, Boko Haram’a karşı sıcak sıcak savaşa katılan vatandaşlarının tespiti durumunda cezalandırılacağını bildirdi.

Son zamanlarda Nijerya ordusunun ve komşu ülkelerin birçok köy ve kasabayı Boko Haram’dan geri almasında yabancı paralı askerlerin de rolü olduğu tahmin ediliyor.

Güney Afrika Savunma Bakanı Nosiviwe Mapisa-Nqakula konuyla ilgili basına yaptığı açıklamada, "Nijerya’da görev alan resmi askerimiz yoktur. Eğer herhangi bir Güney Afrikalı Nijerya’da kendi çıkarları için para karşılığında savaşıyorsa polis tarafından soruşturmaya uğrayacaktır." dedi.

Perşembe günü Güney Afrika yerel medyasında çıkan haberlerde bir Güney Afrikalının Nijerya’da kaza kurşunuyla vefat ettiği belirtilmiş, Savunma Bakanlığı sözcüsü Joy Peters, olaydan büyük üzüntü duyduğunu ifade etmişti.

Birçoğu özel güvenlik görevlisi ve eski asker olduğu tahmin edilen Güney Afrikalıların Nijerya’da savaştığı iddiası ilk defa Ocak ayında bir gazetede yer almıştı. Boko Haram’ın güçlü olduğu Maiduguri bölgesinde ağır makineli silahın yanında poz veren Güney Afrikalı savaşcının Twitter’da dolaşan fotoğrafı da şüpheleri artırmıştı.

Güney Afrikalı paralı savaşçılar dünyanın birçok savaş bölgesinde nokta operasyonlarda tercih ediliyor. Son 10 yılda popüler olan 'özel askeri şirketler' genellikle Amerika, İngiltere ve Güney Afrika'da bulunuyor.