Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma,'nın isteği üzerine 2012 yılında 34 madencinin öldürüldüğü ‘Marikana Katliamı’ ile ilgili dönemin polis şefi Riah Phiyega için soruşturma başlatıldı. Phiyega 28 Eyül’e kadar geçerli bir sebep sunamazsa açığa alınacak.

Devlet Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, "3 üyeli kurulun, ülkenin ilk kadın polis şefi ve diğer müdürlerin Lonmin grevine müdahele kararını gizleyip gizlemediklerine karar vereceğini, Phiyega’nın açığa alınmamak için Marikana olayında görevini kusursuz şekilde yerine getirdiğini ispatlaması gerektiği” bildirildi.

Polis merkezi ise bildirisinde, Phiyega’nın verilen süre içerisinde Zuma’ya yanıtını vereceği ifade edildi.

Zuma, Polis Genel Müdürlüğü için usulsüz şekilde 100 milyon dolarlık kira sözleşmesine imza atan Bheki Cele’yi görevden alarak, Haziran 2012’de Phiyega’yı yerine atamıştı. Daha önce özel firmalarda yöneticilik yapan Phiyega’nın polis emniyet tecrübesi yoktu.

Güney Afrika’da Marikana platin madeninde, 16 Ağustos 2012 yılında ücret artışı için grev yapan madencilere güvenlik güçlerinin ateş açması sonucu 34 işçi ölmüş, 79 kişi yaralanmış ve 259 sendika üyesi de tutuklanmıştı. Katliamdan bir hafta önce grev sırasında meydana gelen çatışmalarda ise 1'i polis, 1'i güvenlik görevlisi 10 kişi yaşamını yitirmişti. 3 yıl önce meydana gelen olay, beyazların ‘Apartayt’ rejiminin ardından en büyük polis katliamı olarak tarihe geçti.