Güney Afrika kabinesi, Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) üyeliğini 'gözden geçirme' kararı aldı. Bakanlar kurulunun ardından konuşan Devlet Başkanlığı Bakanı Jeff Radebe, "UCM ile ilgili endişelerimizi Uluslararası Adalet Divanı'na bildireceğiz." dedi.

UCM'nin hakkında yakalama kararı çıkardığı Sudan lideri Ömer El Beşir'in iki hafta önce Güney Afrika'da düzenlenen 25. Afrika Birliği Zirvesi'ne katılmasının yankıları sürüyor. Yerel bir sivil toplum kuruluşunun dilekçesi ile acil toplanan Pretoria Yüksek Mahkemesi'nin tutuklama kararına rağmen Beşir'in askeri havaalanından gizlice ayrılması sonucu mahkeme ile hükümet arasında başlayan kriz devam ediyor. ANC'den yapılan resmi açıklamada, "UCM'nin artık işlevini yitirdiği" belirtilirken, Radebe ise, "Kabinemiz Güney Afrika'nın UCM'ye olan üyeliğini tekrar gözden geçirecek" dedi.

2003'teki Darfur katliamlarından sorumlu tutulan Ömer El Beşir için UCM, 2009 ve 2010 yıllarında " Savaş suçu ve insanlığa karşı soykırım" suçlarından tutuklama kararı çıkarmıştı.

BEŞİR, UCM'DE İMZASI OLAN 4 AFRİKA ÜLKESİNİ ZİYARET ETMİŞTİ

Öte yandan Beşir, UCM'yi kuran Roma Sözleşmesi'ne imza atan Afrika ülkelerinden Malavi, Çad ve Kenya'yı 2011'de, Nijerya'yı 2013'te ziyaret etmiş, Güney Afrika'daki gibi ses getirmemişti.

Beşir'in Güney Afrika'da tutuklanması girişimine karşı Afrika Birliği Başkanı Robert Mugabe, "AU, UCM'ye üye değil. Burası UCM'nin toprağı değil. Herkes bu mahkemeye karşı mesafeli durmalı" demişti.

12 yıllık tarihi olan UCM, şu ana kadar 22 davaya baktı. Fildişi eski lideri Laurent Gbagbo, Uganda'da Tanrı'nın Direnişi Ordusu isimli örgütün liderlerinden Dominic Ongwen, UCM'nin yargıladığı önemli isimlerden.

GÜNEY AFRİKA BARIŞ GÜCÜ ASKERLERİ SUDAN'DA REHİN TUTULDU İDDİASI

Güney Afrika medyası, Beşir'in tutuklanma ihtimaline karşı AU bünyesinde Sudan'da konuşlu bin 400 Güney Afrika Barışgücü askerinin etrafının sarıldığını iddia etti. Beşir'in ülkeyi pasaportsuz terk ettiği de söyleniyor.