Güney Afrika'nın Johannesburg şehrine 75 kilometre mesafedeki Harmony Gold firmasına ait Kusasalethu altın madeninde pazar sabahı çıkan yangında 486 madenci, yerin 2 bin 300 metre altından yara almadan kurtarıldı.

Maden Bakanı Ngoako Ramatlhodi, basına yaptığı açıklamada, "Yaşam odaları olmasa 486 madenci ölürdü" dedi.

Büyük bir kazayı can kaybı vermeden atlatmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyleyen Bakan Ngokana, “Yangın çıkınca kurtarma ekipleri canlarını tehlikeye atarak yerin binlerce metre altına indiler ve bütün madencileri kurtardılar. Çevre madenlerden de kurtarma ekipleri yardıma geldi.” diye konuştu.

Harmony Gold Baş Teknisyeni Alwyn Pretorius ise kazayı ve kurtarma çalışmalarını Cihan Haber Ajansı’na şöyle anlattı: "Pazar günü sabah saatlerinde bakım-onarım vardiyasında yaklaşık 500 işçi madende çalışıyordu. Yangın başladığı anda 486 işçi zehirli gazlardan etkilendi. Yangına sebep olan ‘soğutma sistemindeki tadilat’ 75. seviyede yani yerin 2300 metre altında gerçekleşti. Soğutma sistemi ile yerin altına gönderilen hava soğutularak kayalar gevşetiliyor. Bu soğutma sistemi de soğutma kulelerinin içinde oluyor. Pazar günü yangın başladığı anda ‘Yangın algılama dedektör sistemi’ madenin içine karbondioksit ve karbonmonoksit gazlarının gittiğini tespit etti. Yangının başlaması ile madenciler kemerlerine takılı yaşam çantalarından nefes alarak içlerinde su, temiz hava ve telefon olan yaşam odalarına hareket etti ve bu kurtarma odalarının içinde yardım beklediler. Yaklaşık 40 kişilik kurtarma ekibi bütün madencileri yara almadan yeryüzüne çıkarmayı başardı. Madenimizde bulunan 124 adet yaşam odası sayesinde can kaybımız olmadı."

SORUMLULUK BİZDE; ÖNCE GÜVENLİK, SONRA PARA...

Bir gazetecinin madendeki zarar ve üretim kaybıyla ilgili sorusuna ise baş teknisyen Pretorius şu cevabı verdi: “Kazanın bütün sorumluluğunu üzerimize alıyoruz. Önce madencilerin güvenliği sonra kazanç. Şu anda sadece çalışanlarımızın sağlık durumu bizi ilgilendiriyor. Kısa zaman sonra üretime başlarız”

Pazar sabahı TSİ 09:40’da başlayan yangının ardından işletme bir süreliğine faaliyetlerine ara verdi. Firma sözcüsü Charmane Russell, “Olayın ardından soruşturma başlatıldı. Şu anda madende çalışmalar durdu; ama temel hizmetler devam ediyor” diye konuştu.

Güney Afrika’da yakın zaman önce ücret artışı için aylarca greve giden maden sendikası yetkilileri de medya konferansında hazır bulundular. Bakan Ramatlhodi’den sonra söz alan sendikacılar da madencilerin kurtulmasından duydukları memnuniyeti dile getirdiler.