Güney Afrika Parlamentosu'nda Devlet Başkanı Jacob Zuma’nın ulusa sesleniş konuşmasını sabote eden Ekonomik Özgürlük Savaşçıları (EFF) milletvekilleri güvenlik tarafından tekme tokat dışarı atıldı. Yüzden fazla büyükelçinin gözleri önünde gerçekleşen kavgaya, medyadan tepki yağdı.

EFF’in uzun süre planladığı şekilde meclis açılışındaki ‘ulusa sesleniş’ konuşmasını sorularla durdurma girişimine meclis başkanı müdahale etti. Zuma henüz birkaç cümle konuşmuşken bir anda sorular gelmeye başladı ve Meclis Başkanı Baleka Mbete, Zuma’dan bir müddet yerine oturmasını istedi. Mbete, EFF vekillerine “Bugün ‘ulusa sesleniş’ için toplandık, Devlet Başkanı’nın sözü kesilemez, gelecek haftaki oturumda soru sorun.” şeklinde uyarıda bulundu. EFF üyeleri ayağa kalkarak Mbete ile tartışmaya başladı. Mbete ilk önce EFF lideri Julius Malema’ya, sonra ayağa kalkarak mikrofondan konuşmaya devam eden diğer iki vekile salonu terk etmesini söyledi. EFF’lilerin geri adım atmaması üzerine Mbete salona güvenliği çağırdı. Onlarca beyaz kıyafetli güvenlik, kırmızı giysili EFF’lilerin üzerine yürüdü. Şiddetli bir kavganın ardından 5 dakika içinde EFF’liler sürüklenerek dışarı atıldı. Bazı vekillerin yüzünden kan aktığı gözlendi.

ANAMUHALEFET TERK ETTİ, İKTİDAR DANS ETTİ

EFF vekillerinin salondan atılması üzerine mecliste muhalefet partileri söz aldı ve Mbete’yi eleştirdi. Anamuhalefet Demokratik İttifak (DA) parlamento lideri Mmusi Maimane, güvenliğin silahla meclise girmesinin ve vekilleri dışarı atmasının anayasaya aykırı olduğunu söyledi. DA lideri de söz almak istedi. Meclis başkanı müdahale edince DA vekilleri de toptan salonu terk etti. DA’nın ve EFF’nin salondan çıkmasıyla iktidardaki Afrika Ulusal Kongresi vekilleri oturdukları yerden dans ederek muhalefeti protesto etti.

İki muhalefet partisinin solandan çıkmasıyla kürsüye geri dönen Zuma, ‘Nerede kalmıştık’ diye espri yaparak konuşmasına devam etti. Zuma ulusa sesleniş konuşmasında, ülkedeki madenciliğe, siyahlara verilecek arazilere, enerji krizine değindi.

‘JAMMER’ İLE TELEFON SİNYALLERİ ENGELLENDİ

EFF’nin günler öncesinde ‘Ulusa Sesleniş’ konuşmasında Zuma’ya soru soracağını bildirmesi ile mecliste olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. Onlarca polis aracı meclis dışına yerleştirildi. Mecliste patlak verecek muhtemel kavganın basına yansımaması için GSM sinyalleri jammer araç tarafından engellendi. Durumu fark eden gazeteciler Zuma salona girmeden önce mecliste oturdukları bölümden cep telefonlarını kaldırarak ‘sinyali geri getirin’ protestosu yaptılar. Gazeteci protestosuna bazı vekiller de iştirak etti ve sinyal geri geldi.

KRİZ, YOLSUZLUKTAN ÇIKTI

Güney Afrika Kamu Denetçisi Thuli Madonsela, Devlet Başkanı Jacob Zuma’nın Nkandla’daki çiftliğine 26 milyon dolar hazineden para aktardığını tespit etmiş ve paranın bir kısmının geri ödenmesini istemişti. EFF ise paraları henüz ödemeyen Zuma’yı parlamentoda konuşturmama kararı aldı. EFF üyeleri geçtiğimiz Ağustos ayında Devlet Başkanı Jacob Zuma’nın meclisteki konuşmasını ‘paraları geri öde’ sloganı ile bölmüş; oturuma ara verilmiş ve EFF vekilleri parlamentodan uzaklaştırılma ve para cezaları almışlardı. Cape Town Yüksek Mahkemesi’nin EFF vekillerini haklı bulmuş ve meclise maden işçisi kıyafetleri ile giren muhalefet vekilleri meclis açılışında Zuma’ya aynı soruyu soracaklarını söylemişlerdi.

Salondan dışarı atılan EFF üyeleri parlamento bahçesinde basına açıklama yaptılar. EFF lideri Julius Malema, “Bugün anladık ki Güney Afrika bir polis devletidir. Mücadelemize devam edeceğiz. Meclisteyiz, bir yere gitmiyoruz.” dedi.